Pomarančová kríza: Cena koncentrátu vzrástla o 60 percent, džúsy pôjdu hore

, E15 Foto: thinkstock

Pomarančový koncentrát tvorí základ ovocných džúsov. Tento rok sa dostal do popredia záujmu špekulantov. Obavy z ničivých hurikánov aj postupujúceho pomarančového moru vyhnali cenu koncentrátu hore o viac ako 60 percent. Dnes je surovina najdrahšia za ostatné štyri roky a atakuje historické maximum.

Analytici za výrazným rastom ceny vidia pokles produkcie na americkej Floride a v Brazílii, dvoch najdôležitejších pestovateľských oblastiach sveta. Brazílske plantáže sužujú silné dažde, úrodu na Floride zasa ohrozujú mrazy a ochorenie stromov známe ako zelenanie citrusov. Podľa správy amerického ministerstva poľnohospodárstva obrala choroba farmára o tretinu produkcie keď každý tretí ešte nezrelý pomaranč spadol zo stromu. Pred piatimi rokmi sa choroba netýkala ani desatiny úrody. Florida preto očakáva v nasledujúcom produkčnom roku až štvrtinový pokles úrody oproti predchádzajúcej sezóne.

V ovocinárskom biznise rešpektovaná floridská analytička Elisabeth Steger predpokladá v produkčnom roku začínajúcom tohtoročnom októbrom najnižšiu úrodu pomarančov za ostatných 52 rokov. Na trhovej cene suroviny sa pritom prejaví takmer každý zmarený kus ovocia. Cena v tomto roku rástla rýchlejšie, celkovo floridskí pestovatelia predajú koncentrát za 11 miliárd dolárov.

Pomarančový koncentrát je na komoditnom trhu veľmi špecifický. Kľúčovú úlohu pri cenotvorbe nezohráva dopyt, ale ponuka. Podstatné je, aká bude produkcia hlavných pestovateľov.

Drahšia surovina sa premietne do výrobkov na pultoch predajní. Zámorské ministerstvo poľnohospodárstva už upozornilo spotrebiteľov na možný rast cien ovocných štiav, najmä u tých stopercentných. Kým ešte na začiatku roka sa libra (necelých 500 gramov) koncentrátu predávala za jeden dolár a dvadsať centov, dnes už je za dva doláre. Priemerné ceny pomarančového džúsu tak môžu stúpnuť aj o desať percent.

Najvyššie ceny platili výrobcovia ovocných štiav za surovinu v januári 2012, len o desať amerických centov viac ako dnes.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy