Nemecku chýbajú inžinieri: Strojárstvo, chrbtica prosperujúcej priemyselnej ekonomiky, má digitálne problémy

, WSJ Foto: TASR/AP

Nemecko je tretím najväčším výrobcom strojov na svete po Číne a USA, v sektore má 3200 firiem, väčšina z nich je v rodinnom vlastníctve. Sektor zamestnáva zhruba milión pracovníkov, čo je viac než ktorákoľvek iné odvetvie. Tri štvrtiny príjmom tvorí export. Nemecké univerzity ale nedokážu dodať potrebný počet inžinierov.

"Od roku 1995 do roku 2002 pomalý rast odrádzal od inžinierskeho štúdia," povedal Oliver Koppel, ekonóm z kolínskeho Inštitútu pre ekonomický výskum. Ročný počet absolventov klesol na 30 000 z pôvodných 50 000.

Adolf Würth vybudoval prosperujúcu firmu po druhej svetovej vojne. Predával skrutky a matice do miestnych podnikov. Dnes jeho Würth GmbH predáva digitálne monitorovacie zariadenia, ktoré umožňujú zákazníkom po celej Európe automaticky doplniť zásoby spojovacieho materiálu. Würth je symbolom transformácie nemeckého strojárstva, chrbtice prosperujúcej priemyselnej ekonomiky. Obri ako Robert Bosch GmbH a légie malých a stredne veľkých firiem, sú dnes už vstupnou bránou do kberpriestoru.

Táto zmena vytvára problém pre Nemecko. Prechod na digitálne technológie si vyžaduje špecializovaných inžinierov a dopyt po ich zručnostiach rastie tak rýchlo, že ani rekordné počty absolventov nestačia. "Máme problémy s hľadaním inžinierov," povedal Marcus Frei, výkonný riaditeľ Frei Robotics GmbH, výrobcu moderných strojov pre výskum a priemysel. "Digitalizácia si vyžaduje predovšetkým softvérových inžinierov a elektrotechnikov, tí v Nemecku je určite chýbajú."

Zamestnávatelia v Nemecku tento rok hľadajú 85 200 inžinierov, zatiaľ sa im podarilo nájsť iba 73 500.Táto priepasť sa zhruba strojnásobí počas najbližších desiatich rokov, odhaduje Zväz nemeckých inžinierov. Tieto nedostatky sú viditeľné po desaťročia hospodárskej expanzie. Z celkového počtu 1,7 milióna inžinierov pracujúcich v Nemecku, má viac ako 37 % z nich najmenej 50 rokov. Viac ako 600 000 z nich odíde do dôchodku v budúcom desaťročí, takže súčasný nedostatok sa bude v priebehu času iba prehlbovať.

Malé a stredne veľké firmy v krajine, ktoré patria ku kľúčovým dodávateľom, dokážu vďaka svojej povesti nalákať talentovaných mladých ľudí. Robert Bosch zamestnáva viac ako 15 000 softvérových inžinierov, ktorí navrhujú inteligentné systémy pre strojové zariadenie od vŕtačiek po autonómne vozidlá.

Veľké nemecké firmy hľadajú inžinierov aj v zahraničí. "Nechceme sa spoliehať na jedinú množinu," povedal Gordon Riske, generálny riaditeľ KIONA Group AG, ktorá vyrába vysokozdvižné vozíky. "Nemalo by to zmysel, ak by sme sa orientovali výhradne len na nemeckých absolventov."

Situácia sa komplikuje hlavne pre menšie podniky, nároky na špecializáciu rastú. Priemyselná sila Nemecka bola postavená prevažne na strojných inžinieroch. Požiadavky na výrobky sú veľmi špecifické. Nemecké technické problémy sa už stali národnou prioritou. Vláda v roku 2013 spustila iniciatívu Industrie 4,0 s cieľom pomôcť spoločnostiam s digitalizáciou a znížiť ich závislosť na technológiách z USA. Projekt sa môže pochváliť úspechom. Podľa štúdie spoločnosti Boston Consulting Group, bude 64 % nemeckých výrobných firiem digitalizovať operácie počas nasledujúcich dvoch rokov, zatiaľ čo amerických len 36 %. 

.

Súvisiace články

Aktuálne správy