Jedna z kľúčových otázok, ktorú si musíte položiť, ak sa snažíte poraziť trh

, The Irrelevant Investor Foto:thinkstock

Viete, komu predávate svoje akcie? Viete, od koho ich kupujete? Máte pocit, že pri predaji robíte rozhodnutie, ktoré vám zarobí peniaze, a niekto iný robí chybu, pretože vy viete niečo, čo on nie?

Sú to bežné otázky, aké by ste si pri nákupe a predaji akéhokoľvek investičného aktíva mali položiť skôr, než investíciu zrealizujete. Teda okrem tých štandardných, ako sú prečo, koľko, na ako dlho a podobne. Skúste si ale položiť ešte jednu otázku, od koho vlastne danú investíciu kupujete?

Je pravda, že v súčasnosti je trochu zložitejšie zisťovať, kto vám čo predáva, než tomu bolo v minulosti. Veľké objemy obchodov zaisťujú vysokofrekvenční obchodníci (HFT), cez ktorých akcie, komodity či iný nástroj iba preletí. Keď mal Warren Buffett 21 rokov a pracoval ako obchodník u otca vo firme Buffett-Falk & Co., nakúpil pre svojho klienta prvú akciu. Išlo o spoločnosť Geico. Keď sa na tento obchod pozrieme dnes, bolo to skvelé rozhodnutie. Sám Buffett tvrdí, že práve investície do firmy Geico z neho urobili boháča a vlastne aj investičného guru.

V tom čase to nebolo nič geniálne, pretože akciu nakupoval od Jeromeho Newmana, veľmi známeho a úspešného investora tej doby. Buffett to kedysi okomentoval tak, že keď začal predávať akcie spoločnosti Geico svojim klientom, do ich kancelárie prišli fyzicky cenné papiere s menom Jeromeho Newmana, ktorý ich predával. Aj kolegovia z firmy sa ho potom ironicky pýtali, či si myslí, že je múdrejší ako Newman.

Dnes by si najskôr sám Jerome Newman povedal, že keď od neho chce kúpiť akcie Warren Buffett, asi to nebude najlepší nápad ich predávať. To už nezistíme, čo ale vieme je, že v súčasnosti obchody s cennými papiermi neprebiehajú fyzicky, a protistranou nám tak môžu byť ako samotní veľkí investori, ktorí majú možno lepšie informácie ako my, tak aj sofistikované programy od najmúdrejších hláv na svete , ktoré toho o správaní investorov možno vedia ešte viac.

Takže keď nabudúce budete nakupovať alebo predávať akcie, zlato, dlhopisy, fondy alebo čokoľvek iné na kapitálových trhoch, spýtajte sa sami seba: viem niečo, čo moja protistrana nevie, alebo je to naopak?

 

Súvisiace články

Aktuálne správy