Nemecká ekonomika v 2. polroku spomalí

Nemecká ekonomika v 2. polroku 2016 stratí tempo. Dôvodom je slabší dopyt po nemeckých produktoch v zahraničí, ktorý spôsobí spomalenie priemyslu. Uviedlo to dnes nemecké ministerstvo hospodárstva (MH) vo svojej najnovšej správe. To je ďalší signál, že najväčšia európska ekonomika spomaľuje. Informovala o tom agentúra Reuters.
Silná domáca spotreba, vyššie vládne výdavky a rast aktivity v stavebníctve pomohli nemeckej ekonomike v 1. kvartáli zvýšiť svoj výkon o 0,7 % a v 2. štvrťroku o 0,4 %.
Ministerstvo v správe, ktorú aktualizuje každý mesiac, konštatuje, že v 1. polroku dosiahla nemecká ekonomika solídny rast, ale najnovšie ekonomické ukazovatele signalizujú, že v 2. polroku dôjde k spomaleniu hospodárstva.
Rast objednávok na priemyselné výrobky z Nemecka sa totiž v júli takmer zastavil a produkcia tovární aj export nečakane klesli. To signalizuje, že výrobný sektor má za sebou zlý štart do 3. kvartálu.
Ministerstvo pripisuje pokles výkonu nemeckého výrobného sektora najmä slabému zahraničnému dopytu a očakáva, že tento trend bude pokračovať aj po zvyšné obdobie roka.
Nemecká ekonomika si však udrží rast vďaka domácej spotrebe, ktorej motorom je rekordne vysoká zamestnanosť a stúpajúce mzdy. Aj vládne výdavky sa zvyšujú, keďže štát investuje milióny eur do ubytovania a integrácie imigrantov.

Súvisiace články

Aktuálne správy