OECD zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) prognózuje, že v tomto roku sa globálne hospodárstvo zväčší o 2,9 %, jej júnová predikcia rátala s rastom o 3 percenta.

Globálna ekonomika v tomto roku podľa najnovšej predikcie Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) posilní o 2,9 percenta. V budúcom roku podľa prognózy, ktorú OECD zverejnila v stredu na svojej internetovej stránke, sa svetová ekonomika zväčší o 3,2 percenta. Znamená to, že organizácia svoju prognózu rastu svetového hospodárstva zhoršila. V júni OECD predpovedala, že svetová ekonomika v tomto roku posilní o 3 percentá a v budúcom roku sa zväčší o 3,3 percenta.

Hospodárstvo Spojených štátov amerických by v tomto roku podľa OECD malo posilniť o 1,4 percenta, čo je v porovnaní s júnovou predpoveďou zhoršenie o 0,4 percentuálneho bodu. V budúcom roku by ekonomika USA mala vzrásť o 2,1 percenta. V júni OECD rátala s budúcoročným rastom americkej ekonomiky o 2,2 percenta. V prípade eurozóny organizácia zhoršila predpoveď rastu hospodárstva v tomto roku o 0,1 percentuálneho bodu a ráta s jeho posilnením o 1,5 percenta. V roku 2017 sa ekonomika eurozóny podľa OECD zväčší o 1,4 percenta. V júni organizácia rátala s tým, že v budúcom roku eurozóna vzrastie o 1,7 percenta.

V prípade Veľkej Británie OECD pre tento rok prognózu rastu hrubého domáceho produktu vylepšila o 0,1 percentuálneho bodu na 1,8 percenta. V budúcom roku však organizácia očakáva výraze spomalenie britského ekonomického rastu, a to na úroveň 1 %. Ešte v júni OECD odhadovala, že hospodárstvo Británie sa v roku 2017 zväčší o 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy