Nálada v ekonomike Nemecka sa v septembri nezmenila

Index ekonomickej nálady v krajine, ktorý zostavuje inštitút ZEW, zostal na úrovni 0,5 bodu.

Index ekonomickej nálady v Nemecku, ktorý zostavuje inštitút ZEW, sa v septembri nezmenil a zostal na úrovni 0,5 bodu. Nachádzal sa tak pod svojím dlhodobým priemerom 24,1 bodu. Podindex odzrkadľujúci súčasnú situáciu v krajine sa však mierne zhoršil, a to o 2,5 bodu na úroveň 55,1 bodu. Inštitút o tom informoval v správe, ktorú v utorok zverejnil na svojej internetovej stránke.

„Súčasná nejednoznačnosť ekonomických impulzov z Nemecka a zo zahraničia znamená, že prognózy pre nasledujúce mesiace sú ťažké. Nemecký export, osobitne do krajín mimo Európskej únie, a tiež údaje o priemyselnej výrobe boli sklamaním. Naopak, ekonomické prostredie v EÚ sa zlepšuje,“ uviedol šéf inštitútu ZEW Achim Wambach. Dodal však, že celkovo ukazovateľ ekonomickej nálady inštitútu ZEW naznačuje, že ekonomická situácia v Nemecku zostane v nadchádzajúcich mesiacoch priaznivá.

Index ekonomickej nálady eurozóny sa zlepšil o 0,8 bodu na úroveň 5,4 bodu. Podindex mapujúci súčasnú situáciu v eurozóne sa v septembri v podstate nezmenil. Podindex si odpísal nepatrných 0,2 bodu a nachádzal sa na úrovni mínus 10,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy