Nesnažte sa predvídať vývoj na trhu, dokážu to len vyvolení

, The Irrelevant Investor Foto: SITA/AP

Predvídať dianie na finančných trhoch je asi rovnako náročné ako predpoveď počasia. Obe predikcie stoja veľa peňazí, pričom výsledky sú diametrálne rozdielne.

Chuck Klosterman vo svojej knihe But What If We are Wrong (Čo ak sa mýlime) píše, že na predpoveď počasia sa vynakladá ročne okolo 5 miliárd dolárov a výsledkom je vraj úspešnosť predpovede okolo 66 %. Keď ale niekto povie, že zajtra bude rovnaké počasie ako dnes, má údajne pravdepodobnosť úspechu 33 %. "Takže investované miliardy dolárov vlastne znamenajú, že tieto drahé predpovede sú len dvakrát presnejšie ako odhad úplného amatéra,ktorý sa pozrie z okna," tvrdí Klosterman.

Podľa The Wall Street Journal podielové fondy v USA ročne investujú vyše 300 miliónov dolárov na to, aby posielali svojim klientom reporty o trhoch. Je to síce veľké číslo, ale v porovnaní s tým, koľko tieto fondy investovali do prekonávania indexov, ide o zanedbateľnú sumu. A na rozdiel od príkladu s počasím sú na tom oveľa horšie než nejaký zdanlivý amatér, ktorý si kúpi indexový fond.

O tom, prečo aktívna správa vo väčšine prípadov neprekonáva indexy, sa už popísalo veľa. Vysoké poplatky, dane, veľká konkurencia, to všetko za tým môže byť a asi čiastočne aj je. Ale skutočný dôvod je možno o niečo jednoduchší. Väčšina akcií totiž tiež zaostáva za celými indexmi.

Spoločnosti JPMorgan a Longboard Asset Management si dali tú prácu, aby zistili, prečo je aktívna správa, prípadne výber jednotlivých akcií, tak zložité. Okrem iného uvádzajú:
– 25 % akcií sa podieľa na výnosoch celého trhu
– 40 % akcií utrpí katastrofálne straty (prepad o 70 %) a nikdy sa z toho úplne nezotaví
– dve tretiny všetkých akcií dosahujú nižšiu výkonnosť než trh
– 40 % všetkých akcií ponúka negatívne celkové výnosy
– 18,6 % všetkých akcií má výrazne nižšiu výkonnosť než trh
– 53 % všetkých technologických akcií zaznamenalo negatívne výnosy
– od roku 1980 bolo z indexu S&P 500 odstránených viac než 320 titulov kvôli zlým výsledkom (ten, kto kazí výkon indexu, musí časom z kola von)
– medián nadvýnosu oproti trhu je v každom sektore záporný, niet sektora, v ktorom by viac ako polovica titulov prekonávala trh
– iba 6,1 % akcií počas obchodovania na trhu výrazne prekonalo trh.

V roku 2015 prebehlo na svetových trhoch denne asi 99 miliónov obchodov s akciami v celkovom objeme 498 miliárd dolárov. Mnoho ľudí teda investuje s tým, že dokáže poraziť trh, myslia si, že sa ich štatistika netýka. Je to však omyl. Podľa štúdie spoločnosti Deloitte má 17 miliónov Američanov investičný účet. Keby len 5,9 % z nich porážalo trh, či už vďaka šťastene, alebo vďaka svojim schopnostiam, bol by to rovný milión ľudí. Môžete mať pocit, že keď to dokáže v Amerike toľko ľudí, vy to zvládnete tiež. Pravdepodobnosť ale nie je na vašej strane.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy