Miliardár Branson: Cieľom by nemal byť odchod do dôchodku, ale nájdenie šťastia

, CNBC Foto: SITA/AP

So školou sekol keď mal 16 a radšej sa pustil do podnikania. Dnes dohliada zakladateľ Virgin Group, Richard Branson, na stovky firiem a nazhromaždil majetok vo výške približne 5 miliárd dolárov.

Branson nič nezdedil, zbohatol vlastnými rukami. A hoci už má majetok ďaleko prevyšujúci životné potreby, tento 66-ročný podnikateľ tvrdí, že odchod do dôchodku je posledná vec, na ktorú pomýšľa. "Neverím, že odchod do dôchodku by mal predstavovať cieľ," napísal v nedávnom blogu.

Branson sa inšpiruje britským filozofom Alanom Wattsom, ktorý odrádza ľudí od toho, aby o svojom živote premýšľali ako o ceste. Cesta sa spája s cieľom, alebo s príchodom niečoho, ale v živote veľké veci len tak neprichádzajú, tvrdí Watts.

"Watts vysvetľuje, že tradičné systémy vzdelávania nepopisujú správne zmysel života, zaoberajú sa príchodom na miesto určenia. Prikladajú príliš veľký dôraz postupu, od základnej školy cez vysokú školu až po dosiahnutie kariérneho rastu," napísal Branson. "Príliš veľa ľudí si potom osvojí stanovisko, že sa žije len do dôchodku, a preto sa pripravujú sami  seba o vzrušujúcu existenciu."

To je dôvod, prečo si Branson nemyslí, že odchod do dôchodku by mal byť pre cieľ. "Namiesto toho, si myslím, že by to malo byť šťastie," napísal. "Nikdy som nepremýšľal o práci ako povinnosti a zábave ako o hre. Pre mňa je všetko život a neustále vzdelávanie sa. Tak ako to vidím ja, je život o usilovaní sa a raste. Nechcem veci urobiť, ale robiť ich priebežne!"

Súvisiace články

Aktuálne správy