Britský sektor služieb sa v auguste nečakane vrátil k rastu

Po prudkom poklese v júli, čo bola reakcia na rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu, sa britský sektor služieb v auguste nečakane vrátil k rastu. To by podľa ekonómov mohlo naznačovať, že recesia by britskej ekonomike v najbližšom období hroziť nemala. Ukázali to dnes zverejnené údaje agentúry Markit Economics. Informoval o tom portál RTTNews.
Index nákupných manažérov Markit Economics a logistického inštitútu CIPS pre britský sektor služieb zaznamenal v auguste prudký rast na 52,9 bodu zo 47,4 bodu v júli. Ekonómovia rast indexu očakávali, predpokladali však, že vzrastie len na 49 bodov. To by znamenalo ďalší pokles aktivity v sektore, aj keď miernejší, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
Medzimesačné zvýšenie indexu o 5,5 bodu je najvýraznejšie za posledných 20 rokov, čo sa tento prieskum robí. K prudkému rastu pritom došlo hneď v nasledujúcom mesiaci po rekordnom prepade indexu o 4,9 bodu v júli.
„Zatiaľ je skoro na jednoznačné vyhlásenia, či augustový prudký rast predstavuje iba dočasné oživenie alebo začiatok udržateľného zotavovania po šoku spôsobenom rozhodnutím Britov v referende. Už sme však zaznamenali niekoľko údajov, ktoré signalizujú, že prvotný šok po júnovom referende sa začal vytrácať,“ povedal hlavný ekonóm agentúry Markit Chris Williamson.
Na druhej strane, ako uviedol ekonóm Howard Archer z inštitútu IHS Global Insight, aj keď sa momentálne zdá, že britská ekonomika je dostatočne odolná, má pred sebou ešte dlhú a neistú cestu.

Súvisiace články

Aktuálne správy