Predaj starších domov v USA v júli klesol

Minulý mesiac sa predaj starších domov v krajine zmenšil o 3,2 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 5,39 mil. domov.

Predaj starších domov v USA v júli oslabil, keďže ponuka je nedostatočná a ceny sa zvyšujú. Americké Národné združenie obchodníkov s nehnuteľnosťami (NAR) v stredu informovalo, že predaj starších domov minulý mesiac klesol o 3,2 percenta na sezónne upravenú ročnú mieru 5,39 mil. domov. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila spoločnosť FactSet, očakávali, že predaj klesne o 1,3 percenta na ročnú mieru 5,51 mil. domov. V júni však predaj starších domov v USA stúpol o 1,1 percenta na ročnú mieru 5,57 mil. domov, čiže bol najvyššie od februára 2007.

Ceny domov v USA sa v porovnaní s rastom priemerného hodinového zárobku zvyšujú viac ako dvojnásobne rýchlejším tempom. Priemerná cena domu v krajine v júli bola 244 100 USD, čo bolo oproti rovnakému mesiacu minulého roka viac o 5,3 percenta. V prospech potenciálnych kupcov okrem zlepšenej situácie na trhu práce sú však úrokové sadzby z hypotekárnych úverov, ktoré sú v blízkosti rekordných miním. Priemerný fixovaný úrok z 30-ročnej hypotekárnej pôžičky bol minulý týždeň 3,43 percenta, pričom pred rokom bol vo výške 3,98 percenta.

(1 EUR = 1,1268 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy