Poľské MF plánuje na budúci rok rozpočtový deficit na úrovni 2,9 % HDP

Poľské ministerstvo financií (MF) plánuje na budúci rok rozpočtový deficit vo výške 60 miliárd zlotých (13,96 miliardy eur). To je zhruba o 5 miliárd PLN viac ako v tomto roku. Informovala o tom agentúra PAP s odvolaním sa na článok v denníku Puls Biznesu.
Podľa novín ministerstvo financií v návrhu rozpočtu na budúci rok plánuje schodok v rozmedzí 59-59,5 miliardy PLN a očakáva rozpočtové príjmy vo výške 324 miliárd PLN, čo je o 10 miliárd PLN viac ako predpokladaný príjem v tomto roku.
Rozpočtové príjmy Poľska z dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá sa meniť nebude, by v roku 2016 mali vzrásť o 11 % na 143 miliárd PLN. Ministerstvo zároveň očakáva, že sa zlepší výber daní a Poľsko tak získa ďalších 10 miliárd PLN.
Na druhej strane, aj vládne výdavky sa na budúci rok citeľne zvýšia, konštatuje Puls Biznesu, pričom len výdavky na benefity pre rodiny s deťmi dosiahnu zhruba 22,5 miliardy PLN. A zníženie veku pre odchod do dôchodku od októbra vyjde vládu na ďalšie 2 miliardy PLN.
Zvýšenie platov v štátnej správe povedie k nárastu vládnych výdavkov o 1,4 miliardy PLN, pričom kabinet plánuje zvýšiť aj dôchodky, napísal denník.
Napriek väčším výdavkom sa schodok v rozpočte udrží pod povolenou hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), ale stúpne na 2,9 % z očakávaných tohoročných 2,6 % HDP.
Ministerstvo financií pri návrhu rozpočtu vychádzalo z predpokladu, že HDP Poľska v roku 2017 vzrastie o 3,6 % po tohoročnom zvýšení o 3,4 %.
Ministerstvo na otázku PAP potvrdilo, že dokončuje návrh rozpočtu na budúci rok a počíta s deficitom na úrovni 2,9 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy