Inflácia v eurozóne aj v EÚ v júli vzrástla o 0,2 %

Inflácia v eurozóne v júli vzrástla, už druhý mesiac po sebe, a mierne zrýchlila po takmer zanedbateľnom náraste v júni. Naďalej však zostáva hlboko pod 2-% inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Informovali o tom európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Zo spresnených údajov Eurostatu vyplýva, že medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v júli zvýšilo na 0,2 % z 0,1 % v júni. Vlani v júli bola inflácia v regióne, ktorý platí eurom aj v celej EÚ na úrovni 0,2 %.
Eurostat ďalej informoval, že zápornú mieru inflácie zaznamenalo v júli 12 štátov EÚ, pričom najstrmšie klesli ceny v Bulharsku a v Chorvátsku (-1,1 %) a na Slovensku (-0,9 %). A naopak, najviac v júli vzrástli spotrebiteľské ceny v Belgicku (2 %), Švédsku (1,1 %) a na Malte (0,9 %).
V porovnaní s júnom sa medziročná miera inflácie minulý mesiac znížila v deviatich štátoch, v siedmich stagnovala a v 12 vzrástla.
Najviac k inflácii v eurozóne v júli prispeli ceny v reštauráciách a kaviarňach, a to +0,11 percentuálneho bodu (p.b.), zeleniny (+0,09 p.b.) a ovocia (+0,08 p.b.). Naopak, najväčší negatívny vplyv na infláciu mali ceny palív (-0,46 p.b.), vykurovacieho oleja (-0,15 p.b.) a plynu (-0,12 p.b.).

Súvisiace články

Aktuálne správy