Berkshire Hathaway miliardára W. Buffetta zvýšil kvartálny zisk o 25 %

Konglomerát Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta zaznamenal v 2. kvartáli rast zisku o 25 %, keď výsledky spoločnosti potiahli najmä divízie poistenia a finančných produktov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Čistý zisk Berkshire Hathaway dosiahol v 2. štvrťroku 5 miliárd USD (4,48 miliardy eur), čo na akciu triedy A predstavuje 3,042 USD. V rovnakom období minulého roka dosiahla spoločnosť zisk na úrovni 4 miliardy USD (2,442 USD na akciu triedy A). Prevádzkový zisk vzrástol z 3,89 miliardy na 4,61 miliardy USD, čo na akciu predstavuje rast z 2,367 USD na 2,803 USD. Tržby sa zvýšili o 6 % na 54,46 miliardy USD.
K pozitívnym výsledkom prispel do veľkej miery poisťovací biznis, v rámci ktorého tržby vzrástli o 10 %. V prípade divízie finančných produktov zaznamenali tržby 6-% rast. Naopak, tržby zo železničného a energetického biznisu, kam patria BNSF Railway a Berkshire Hathaway Energy, o 10 % klesli.
Berkshire Hathaway zahrňuje viac než 90 divízií, vrátane maloobchodu, poistenia, zaistenia, dopravy a energetiky či firmy zo spracovateľského sektora. Vlastní aj významné podiely v známych podnikoch, ako sú napríklad producent nealkoholických nápojov Coca-Cola či výrobca iPhonov, firma Apple.

Súvisiace články

Aktuálne správy