Rast výrobného sektora v USA sa v júli spomalil

Výrobný sektor USA pokračoval v júli v raste, aj keď jeho tempo sa spomalilo. To signalizuje postupné zotavovanie sektora, čo môže pomôcť oživiť ekonomiku po slabom 1. polroku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Index inštitútu Institute for Supply Management (ISM) klesol v júli na 52,6 bodu z 1-ročného maxima 53,2 bodu v júni. Index však zostáva nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej expanzie. Ekonómovia počítali so znížením indexu na 53 bodov.
Výrobcovia obmedzili počet pracovníkov, aj keď objednávky i produkcia zostali v júli na vysokej úrovni. To signalizuje, že výrobcovia sa sústredia na znižovanie nákladov, keďže ekonomike sa nedarí rozbehnúť. Vyššie spotrebiteľské výdavky pomáhajú tlmiť dôsledky oslabenia globálneho dopytu a poklesu firemných investícií.
Index nových objednávok sa v júli znížil na 56,9 bodu z 57 bodov a index produkcie vzrástol na 55,4 bodu z 54,7 bodu. Index zamestnanosti klesol na 49,4 bodu z 50,4 bodu a signalizoval kontrakciu už siedmykrát za uplynulých 8 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy