Experti vybrali: Ak chcete zbohatnúť, musíte sa zamerať na jedno z týchto 16 odvetví

, businessinsider Foto: thinkstock;SITA/AP

Poradenská spoločnosť Capgemini vo svojej výročnej World Wealth Report zverejnila odvetvia, v ktorých sa do roku 2025 zrodí najviac milionárov, teda ľudí, ktorí okrem svojej nehnuteľnosti budú mať aktíva v hodnote viac ako jeden milión dolárov.

Analytici sa obrátili na odborníkov, aby im pomohli s predikciou, ktoré oblasti budú z hľadiska zárobku v blízkej budúcnosti lukratívnejšie než všetky ostatné.

16. Ubytovacie a stravovacie služby
Len 4 % opýtaných expertov si myslí, že tieto sektory by sa mohli dostať do prvej trojky rastových odvetví, v ktorých ľudia zbohatnú. Nevadí, cena akcie McDonald's sa v priebehu posledných šiestich rokov zdvojnásobila.

15. Energetika
Odborníci neprejavili príliš veľkú dôveru v energetický sektor. Len 6,6 % z nich uviedlo, že by sa firmy z tohto odvetvia mohli prebojovať do prvej trojky najlepšie rastúcich odvetví. To by mohlo súvisieť s narastajúcim trhom pre obnoviteľné zdroje. Tie sa dostali o poznanie vyššie na tomto zozname.

14. Prírodné zdroje
Odvetviu ťažby a spracovania nerastných surovín, ropy a zemného plynu, sa tento rok veľmi nedarí. Iba 13,5 % odborníkov ho pridalo do svojej top trojky špičkových priemyselných odvetví pre nárast počtu milionárov. Ropa sa stále pohybuje okolo 50 dolárov za barel a nevyzerá v dohľadnom čase na žiaden comeback.

13. Doprava
Sektor transportu tovaru vidí 13,9 % odborníkov ako jednu zo značne rozvíjajúcich sa oblastí priemyslu. V okamihu, keď sektor ťaží z nízkej ceny ropy, je celkom náročné predpovedať, ako dlho tento rast potrvá.

12. Maloobchod, veľkoobchod
Tento sektor je takmer úplne závislý na kúpnej sile a spotrebiteľskej dôvere. Dnes sa len 14 % odborníkov domnieva, že sa v ňom zrodí väčší počet milionárov v priebehu niekoľkých najbližších rokov. Je pravdou, že nie každá maloobchodná spoločnosť môže byť Amazonom.

11. Zábava a rekreácia
15,2 % expertov dalo palec hore pri tomto odvetví. Je to málo, ale je to možno aj kvôli neustálemu boju proti pirátstvu, ktorý sa už roky ťahá e nielen proti ilegálnemu sťahovaniu filmov a hudby, ale aj videohrám. Nedávny príklad, keď vďaka Pokemon Go sa zdvojnásobila cena akcií Nintendo, ukázala, že správne načasovanie dokáže z niektorých ľudí veľmi rýchlo urobiť boháčov. Na tento trend sa však neoplatí spoliehať sa.

10. Obnoviteľné zdroje energie
Fosílne palivá asi ešte nejaký ten čas používať budeme, než sa svet začne prebúdzať k tomu, že už nakoniec nadišiel čas na zmenu. Len niečo okolo 17 % odborníkov tento segment vníma ako jeden z troch, v rámci ktorých každý, kto sa dostane teraz do hry, by mal v budúcnosti riadne zbohatnúť.

9. Aerolinky a letecká doprava
Výroba lietadiel a doprava cestujúcich je stále obrovský biznis. Napriek tomu len o niečo viac ako 18 % z odborníkov predpovedá, že tento sektor bude jedným z veľkých tvorcov bohatstva počas nasledujúcich desať rokov. Prekážky na vstup do tohto odvetvia sú príliš vysoké.

8. Poľnohospodárstvo a baníctvo
Značná časť tohto dopytu bude poháňaná rozvíjajúcimi sa ekonomikami v Afrike a Ázii. Necelých 19 % expertov sa vyjadrilo, že ak v budúcnosti chcete zbohatnúť, vybrali ste si ten správny sektor. Otázne je, či si môžete dovoliť vysoké fixné náklady.

7. Vzdelávanie
S rastom bohatstva ide ruka v ruke vzdelanie. Čím viac bohatstva, tým viac vzdelávania, čo sa nakoniec odrazí v raste bohatstva. 19,8 % expertov vníma vzdelávací sektor ako živnú pôdu pre zrod milionárov. Ak si vezmem poplatky, za aké študujú v USA, asi sa niet čomu diviť.

6. Telekomunikácie
Už niekoľko rokov po sebe je Carlos Slim, mexický šéf Telmexu, najbohatším človekom na svete. Niet pochýb, že v odvetví sa točia nemalé peniaze, 20,2 % expertov si myslí, že práve telco bude kľúčovým sektorom pre vytváranie veľmi bohatej vrstvy obyvateľstva v budúcom desaťročí.

5. Nehnuteľnosti a stavebníctvo
Nekontrolovateľná explózia svetovej populácie pokračuje. India a Čína očakávajú, že do roku 2030, každá z nich dosiahne 1,5 miliardy obyvateľov. Kde budú títo ľudia žiť? Možno si takúto otázku položili aj oslovení experti, 20,2 % z nich odporučilo, aby ste sa zaujímali o stavebníctvo a nehnuteľnosti, ak chcete využiť núkajúci sa potenciál všetkých tých ľudí.

4. Výroba
Hovorí sa, že čínske spomalenie rastu ekonomiky v roku 2016 pocíti celý svet.  Na druhej strane ľudia budú vždy vyhľadávať lacnejšie výrobky. A kam si firmy kvôli znižovaniu výrobných nákladov presunuli svoje fabriky? 22,3 % expertov sa zhodlo v tom, že jedným z troch najlepších odvetví, ktoré v nasledujúcej dekáde pomôžu pri tvorbe bohatstva je výroba. Možno očakávajú, že to s tým spomalením Číny nakoniec nebude tak horúce.

3. Zdravotníctvo
Farmaceutický priemysel je vo všeobecnosti vnímaný ako spoľahlivý stroj na peniaze. Možno to vyznie kruto, ale bude to tak dovtedy, kým ľuďom bude záležať na tom, aby zostali na žive. Na druhej strane netreba zabúdať, aké neobyčajne vysoké sú náklady na výskum a vývoj nových preparátov. Až 30,1 % oslovených expertov považuje tento sektor za jeden z najlepších, pokiaľ ide o vytváranie bohatstva.

2. Technológie
Asi to nebude nič prekvapujúce. Ale nejde len o technologické giganty ako je Google a Facebook, ale aj finančné technológie a technologické firmy podporujúce zdieľanú ekonomiku ako je Uber a Airbnb. 30,9 % expertov vníma tento sektor ako kľúčový pri zarábaní peňazí, pretože úspešnými podnikateľskými príbehmi sa to tu len tak hemží.

1. Finančné služby
Pozrite sa na bankárov, myslíte si, že trpia chudobou? To, že sú to všeobecne veľmi bohatí ľudia zrejme neušlo ani osloveným expertom, 35,7 % respondentov v správe World Wealth uviedlo, že financie zaraďujú medzi tri najdôležitejšie sektory, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou prispeje k vytvoreniu väčšieho množstva milionárov. Služobne starší bankári na Wall Street a londýnskej City zarábajú v priemere vysoko nad milión libier ročne, píše Guardian. Je to stále najlepšie odvetvie, kam by ste sa sa mali dostať, ak chcete zarábať skutočne veľa peňazí. A ste ochotní preto aj niečo urobiť. 

Súvisiace články

Aktuálne správy