Rally kovu pripisuje zaujímavé zisky: Kto vlani vsadil na striebro, môže byť vysmiaty

, Saxo Bank;BI

Dôvodom oživenia ceny striebra je predovšetkým celosvetová neistota, ktorá trvá od januárového chaosu na komoditných trhoch.

Nebolo to tak dávno, čo komoditný stratég Saxo Bank Ole Hansen na konci minulého roka predpovedal, že tento rok striebro zažije rally. Tvrdil, že cena kovu vzrastie o 33 %. Kto mu uveril asi urobil dobre. Od decembra cena kovu poskočila takmer o polovicu.

Hansen svoju predikciu postavil na politických opatreniach smerujúcich k znižovaniu emisií oxidu uhličitého prostredníctvom podpory obnoviteľných zdrojov energie. Predpokladal, že takto nasadený trend by mal viesť k rastu priemyselnej spotreby striebra, ktoré sa používa na výrobu solárnych článkov.

Ďalším dôvodom bolo predpokladané zvýšenie sadzieb zo strany Fedu. "Na prelome novembra a decembra sme mali veľmi pozitívny výhľad pre zlato, pretože sme predpokladali, že o žltý kov bude záujem pred prvým očakávaným rastom sadzieb Fedu. Zo skúsenosti vieme, že zlato zvyčajne zažíva počas dvanástich mesiacov po prvom zvýšení sadzieb oživenie. Predpokladaný rast ceny zlata mal potenciál výrazne podporiť aj striebro, a to vzhľadom na jeho lepší fundament, nižšiu produkciu a vysoký dopyt," píše  Hansen.

"Paniku, ktoré sa v januári rozvinula na trhoch po tom, čo skolabovali ceny ropy a čínska centrálna banka dovolila ďalšie oslabenie svojej meny, sme rozhodne neočakávali. Tento vývoj spočiatku podporoval len zlato, pretože hedžové fondy sa rýchlo snažili zmeniť svoje pozície z rekordne krátkych na primerane dlhé," pokračuje Hansen.

"Ďalšie kvantitatívne uvoľňovanie zo strany Japonska a Európy potom viedlo k ďalšiemu prepadu výnosov dlhopisov a tento vývoj bol kľúčovým dôvodom, prečo drahé kovy naďalej zdražovali. Referendum o budúcnosti Británie v Európskej únii potom cenu striebra posunulo dokonca nad hranicu našej predpovede pre rok 2016," dopĺňa stratég.

"Dôvod, prečo sa striebru darí, možno nájsť v relatívnej hodnote. Po prvotnom raste ceny zlata sa obchodníci aj investori začali obzerať po relatívnej hodnote u iných kovov a našli ju v striebre, ktoré sa v marci voči zlatu obchodovalo na najnižšej úrovni od finančnej krízy z roku 2008," uzatvára Hansen.

Ceny zlata atakujú 3-týždenné minimum, zdá sa, že investori sa rozhodli pre rizikovejšie triedy aktív, napríklad akcie. Za týmto odchodom netreba hľadať nič iné, ako opúšťanie bezpečných prístavov, pretože dáta ukazujú, že najväčšia svetová ekonomika, USA, podáva uspokojivé výsledky. Očakáva sa, že Federálny rezervný systém pravdepodobne začne v tomto roku so zvyšovaním úrokových sadzieb.

Vo štvrtok cena zlata klesla na hladinu 1,310.70 dolára za trójsku uncu. Odvtedy sa kovu podarilo zmazať určité straty, ale kurzové zisky sú stále pod tlakom.

Zlato je vnímané ako útočisko pre hotovosť, čo neplatí pre kupóny ako sú obligácie, či dividendové akcie. Znamená to, že vlastníte fyzickú formu drahého kovu. Ak cena zlata stúpa, zvyčajne to  znamená, že investori sa obávajú čo nastane v triedach aktív ako sú akcie. Naposledy bol nárast  zjavný po bezprostrednom odhlasovaní Brexitu. Takže ak investori hromadia drahý kov, zvyčajne to znamená, že táto komodita je istejšia, ako stav ekonomiky a ostatné triedy aktív.

Teraz sa zdá, investori opäť prelievajú svoj kapitál do amerických cenných papierov. Index  Dow Jones Industrial Average uzavrel na rekordnej úrovni po siedmy raz po sebe, zatiaľ čo index S&P 500 takisto dosiahol nový zatvárací rekord.

V stredu vo svojej poznámke klientom zástupcovia JP Morgan Asset Management uviedli, že investori by mali skupovať podhodnotené americké akcie, na trhu vnímané ako rizikové.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy