Majiteľ lukratívnej nehnuteľnosti odhalený, kláštor patrí slovenskému miliardárovi Fiľovi

, ČTK Foto: TASR/Branislav Račko

Majiteľom bývalého kláštora na pražskom námestí Republiky je slovenský miliardár Milan Fiľo. Vyplýva to z minuloročnej účtovnej uzávierky jeho spoločnosti Eco-Invest, informujú Hospodárske noviny. Fiľo sa k vlastníctvu nehnuteľnosti nechcel oficiálne priznať. Areál vlani kúpila od štátu za 790 miliónov korún (29,24 milióna eur) spoločnosť Lagerris, ktorú ale zastupovali právnici.

Dražbu objektu vyhlásil Úrad pre zastupovanie štátu vo veci majetkových. Zúčastnili sa len traja  záujemcovia, Lagerris ju získal za vyvolávaciu cenu. Podľa odborníkov na reality je ale aj tá premrštená, pretože ide o pamiatkovo chránený objekt, ktorý sa dá len ťažko prerobiť na komerčné použitie.

"V roku 2015 spoločnosť kúpila 100 percent podielu v spoločnosti Lagerris za 73 828 eur," píše sa v účtovnej uzávierke Eco-Invest. Suma je podľa HN zrejme odmena, ktorú získala jedna zo spoločností z okruhu advokátskej kancelárie Havel, Holásek & Partners, ktorá pôvodne založila Lagerris. Z uzávierky tiež vyplýva, že nákup Eco-Invest financoval z vlastných zdrojov, Lagerrisu poskytol bezúročnú pôžičku.

Podľa zdroja HN kúpil Fiľo bývalý kláštor ako dlhodobú investíciu. Jedna z jeho spoločností tiež prevádzkuje v priľahlom dome U hyberni muzikálové divadlo. Budovu vlastní zadlžený Štátny fond kultúry, ministerstvo kultúry vlani uvažovalo, že ju predá. "Od tejto myšlienky sme zatiaľ upustili," oznámila hovorkyňa ministerstva Simona Cigánková. 

Súvisiace články

Aktuálne správy