Odborník radí: Optimálny čas plánovania dovolenky by mal byť šesť mesiacov

Mnohí sa spoliehajú na ponuku dovoleniek na poslednú chvíľu - tzv. last minute. Otázne však je, či takáto ponuka je aj naozaj výhodnejšia.

Podľa Petra Gerháta, odborníka na osobné financie z PARTNERS GROUP SK, sú všetky vopred naplánované výlety či dovolenky lacnejšie. Optimálny čas plánovania by pritom mal byť minimálne šesť mesiacov.

Podľa neho dobrá dovolenka stojí menej, ak sa na ňu dobre pripravíme. Najviac chybných finančných rozhodnutí sa robí práve v strese pre nedostatok času alebo financií, čo je rovnako aj prípad dovolenky typu last minute. "Dovolenku kúpenú na poslednú chvíľu si môžu dovoliť len tí, ktorí cestujú často, majú skúsenosti s dopravcami, leteckými spoločnosťami, hotelovými rezortmi, sú skúsení dovolenkári a nemôže ich už nič prekvapiť. Určite by som last minute neodporúčal rodine, ktorá vycestuje na dovolenku raz za rok. Nemusela by splniť ich očakávania a nepredvídanými udalosťami by sa mohla pekne predražiť," radí odborník.

Dôležité je tiež vedieť, či sa cestuje do overených destinácií na odporúčanie známych alebo si cestovateľ zážitok chce prežiť sám. "Ak hovoríme o rodinnej dovolenke, tu odporúčam prvú možnosť, pretože veľakrát vyjde lacnejšie. Dostanete konkrétne tipy a triky od svojich známych, čomu sa vyhnúť, vyvarovať a naopak, čo zasa stojí za to vidieť, zažiť," myslí Gerhát. V prvom rade si podľa neho treba ujasniť či na dovolenku máme, alebo či ju iba chceme, nie vždy je to to isté. Ako prvé odporúča vybrať si motivačnú destináciu a následne si dopriať dostatočný čas na prípravu a šetrenie na ňu.
Počas pobytu si, ako hovorí, treba dať pozor na tzv. dovolenkové prehrešky. Najčastejšími sú nepremyslené nákupy suvenírov, ktoré spravidla po krátkom čase zapadnú prachom.

Súvisiace články

Aktuálne správy