Letné festivaly: Zábava s opatrnosťou

, poistenie.sk Foto: SITA/AP;Tomáš Somr

Nielen kúpaliská, priehrady a dovolenkové rezorty, ale aj rôzne, väčšie či menšie festivaly sú ako každý rok vyhľadávanou a veľmi obľúbenou letnou zábavou. Od hudobných, cez gurmánske až po motorkárske – naozaj každý si príde na svoje. Stačí si vybrať zo širokej ponuky a vyraziť môžete pokojne aj najbližší víkend. Zábavu však občas môže narušiť nejaká tá nehoda, úraz či majetková škoda.

Medzi najčastejšie nehody festivalov patria rozhodne kolapsy. Tie si spôsobujeme sčasti sami, nedostatočným príjmom tekutín a prílišným vyčerpaním organizmu. Dôležité je dodržiavať pitný režim a dopĺňať draslík, ktorý reguluje činnosť srdca.

Nutná lekárska pomoc

Ak sa pritrafí nejaká tá nehoda, úraz či už spomínaný kolaps a váš zdravotný stav vyžaduje počas festivalu ošetrenie či dokonca hospitalizáciu, na území Slovenska vám postačí zdravotný preukaz (kartička poistenca). Úraz však môže byť vážnejší a jeho liečba dlhšia. Je preto celkom dobré mať uzatvorené úrazové poistenie, vďaka ktorému vám po úraze bude vyplatená jednorazová, vopred dohodnutá čiastka, čo sa ako bolestné celkom zíde. Zísť sa môže aj poistenie zodpovednosti. V prípade, že spôsobíte ujmu na zdraví (či majetku) inej osobe, poisťovňa uhradí potrebné výdavky. Ak sa zúčastňujete festivalu v zahraničí, okrem Európskeho preukazu poistenca nezanedbajte ani cestovné poistenie, najlepšie s pripoistením asistenčnej služby (tlmočenie, pomoc, rada). Existuje mnoho iných pripoistení, o ktorých je potrebné pred odchodom na vybranú cestu uvažovať jednotlivo, na základe účelu a cieľa cesty, druhu festivalu a pod. Dôležité je spomenúť, že ak sa vám niečo stane pod vplyvom alkoholu, klasická poisťovňa vám nič nepreplatí. Z komerčného poistenia však náklady zaplatené budú.

Krádeže, nehody a iné škody

To, že na festivale vaše cennosti nie sú v bezpečí je asi každému viac než jasné. Pozor si však dávajte nielen na batožinu, ale aj na parkovanie auta či umiestnenie stanu. Festivaly ako také zvyknú byť poistené pre prípady nehôd, ktoré sú považované za chybu organizátora. Niekedy však môže ísť aj o vašu nezodpovednosť či nepozornosť, a keďže v prúde zábavy je možné čokoľvek, je dobré mať poistený aj svoj majetok. Ak ide o elektroniku (najčastejšie mobilný telefón, ktorý máme so sebou vždy) poistiť si ju môžete už pri kúpe a toto poistenie platí aj na festivale. V niektorých poisťovniach je možné pri škode uplatniť aj klasické poistenie domácnosti, ktoré kryje prípady krádeže. V tomto prípade nezabúdajte, že poistenie domácnosti a poistenie domu či bytu nie je to isté. Pred odchodom to teda radšej ešte overte, prípade skontrolujte aj možné výluky, aby ste v prípade nehody neboli nemilo prekvapení. Pri festivale konajúcom sa v zahraničí si môžete samozrejme svoju batožinu pripoistiť. Možností iných pripoistení je naozaj mnoho a ich výber závisí opäť od konkrétneho prípadu.

Opatrnosť sa vo väčšine prípadov vypláca, ale ani pri tej najväčšej miere pozornosti niektorým nehodám jednoducho nezabránime. Preto je možno lepšie zvoliť inú formu opatrnosti nazývanú prevencia. Jednou z možností prevencie je práve poistenie. V prípade cestovného či úrazovky ide o zanedbateľné sumy poistenia, no v prípade nehody vám vedia naozaj veľa ušetriť.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy