Skutočné ukazovatele: Namiesto HDP ho zaujíma predaj mydla

, bloomberg Foto: YT/CNBC;SITA/AP

Rast HDP danej krajiny je kľúčovým ukazovateľom stavu ekonomiky, ale najväčší správca fondu v Indii sa zaujíma o niečo úplne iné.

S. Naren je výkonným riaditeľom a šéfom investícií v ICICI Prudential Asset Management. "Nie som ekonóm, takže nerozumiem číslam o HDP," priznáva sa Naren, ktorý spravuje aktíva v hodnote 29 miliárd dolárov. "Radšej využívam dopyt po veciach, ako je uhlie a elektrická energia, alebo predaj jednostopových vozidiel a rast objemu v oblastiach, kam spadajú zubné pasty, mydlo a detergenty. Tieto oblasti dokazujú obrovský rast, pričom čísla o HDP môžeme úplne ponechať stranou," oznámil agentúre Bloomberg v rozhovore minulý týždeň.

Indický výpočet HDP, revidovaný v januári 2015, spôsobil zmätok aj pre tie najlepšie mozgy v krajine, vrátane centrálneho bankára Raghurama Rajana a hlavného ekonomického poradcu vlády, Arvinda Subramaniana. Prepočet hovoril o posilnení rastu HDP z 4,7 % na 6,9 % pre obdobie rokov 2013-14.

Nečudo, že sa objavili obavy ohľadom presnosti týchto čísel. Rukolapné dôkazy hovorili o niečom úplne inom. Rast počtu pracovných miest bol na najnižšej úrovni za posledných sedem rokov, spotreba vo vidieckych oblastiach, ktoré sú kľúčovým ukazovateľom rastu, je na viacročných minimách kvôli dvom následne za sebou idúcim rokom sucha.

Ruchir Sharma, vedúci analytik pre rozvíjajúce sa trhy v Morgan Stanley Investment Management, vo februári minulého roka vyhlásil,  že rast HDP sa dá považovať iba za "zlý vtip."

Iní sa tiež začali obracať na alternatívne ukazovatele, aby získali predstavu o tom, čo sa presne deje. Napríklad centrálna Reserve Bank of India, sleduje na doplnenie odhadu HDP predaj jednostopových vozidiel a osobné automobily, využitie nákladnej železničnej dopravy a predaj vidieckeho spotrebného tovaru.

V rozhovore pre agentúru Bloomberg, Naren vysvetlil, ako sa jeho stratégia pre výber akcií mení v závislosti na globálnom vývoji. "Pokiaľ situáciu zhorší prepad cien ropy, alebo monzúny, sme proexportne orientovaní. Pôjdeme menej po vysokozadlžených firmách a zameriame sa na tie finančné."

Indický technologický inštitút v Madrase a Institute of Management v Calcutte hodnotia, že akciové výbery 50-ročného Narena patria medzi akciovými investormi a obchodníkmi k najsledovanejším. Zároveň sa nechali inšpirovať a zvolili podobnú stratégiu, dôkladne sledujú v krajine predaj mydiel a zubnej pasty.

Súvisiace články

Aktuálne správy