Rast čínskej ekonomiky v 2. kvartáli pravdepodobne mierne klesol

Rast čínskej ekonomiky v 2. kvartáli pravdepodobne mierne klesol na 6,6 % zo 6,7 % v 1. štvrťroku 2016. Ak sa tento výsledok potvrdí, bude to jej najslabší výkon za sedem rokov. Dôvodom je spomaľovanie priemyslu aj tempa rastu úverov. Vyplýva to z prieskumu medzi poprednými analytikmi, ktorý si objednala agentúra Reuters.
Analytici predpovedajú, že druhá najväčšia svetová ekonomika bude aj v tomto 2. polroku ďalej spomaľovať. To prinúti vládu a centrálnu banku, aby prijali ďalšie opatrenia na podporu hospodárstva, a to v čase, keď sa zvyšujú obavy z negatívneho vplyvu brexitu na čínsku ekonomiku.
Čína už v 1. kvartáli zaznamenala najpomalší rast ekonomiky od prvých troch mesiacoch 2009, keď sa jej HDP zvýšil len o 6,2 % v dôsledku globálnej finančnej a hospodárskej krízy. Za celý minulý rok vzrástol čínsky HDP o 6,9 %.
Čínsky politici zvýšili investície do infraštruktúry, aby stabilizovali hospodársky rast a aj rast úverov v Číne dosiahol rekordnú úroveň. To ale vyvoláva obavy, že Čína uviazne v bludnom kruhu zvyšovania dlhov a vládnych výdavkov, čo povedie k spomaleniu ekonomiky a odkladu hospodárskych reforiem. Niektorí analytici sa domnievajú, že sa Čína nevyhne reštrukturalizácii bánk.
Čína zverejní údaje o vývoji HDP v 2. kvartáli koncom týždňa, 15. júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy