Aktívne leto: Športy, ktorým sa venujeme doma aj na dovolenke

, poistenie.sk Foto: TASR/AP;Milan Kapusta

Teplé letné dni nás vedia niekedy poriadne potrápiť. Stráviť deň v práci s ventilátorom a veľkou fľašou vody na stole je jediná možnosť ako prežiť. No keď konečne nastane víkend, letné počasie nás doslova ťahá von. Ak ste ešte neoprášili kolesá, kolieska či rakety, urobte tak čo najskôr. Veď kedy si svoje obľúbené športy užijete lepšie ako v teraz.

Medzi najtradičnejšie letné športy, ktorým sa venujeme patrí rozhodne korčuľovanie a bicyklovanie. No množstvo nadšencov si získal aj tenis či bedminton. Možnosti na letné vyžitie sa však pri týchto športoch ani zďaleka nekončia.

Aktívne s priateľmi

Loptové hry ako volejbal a basketbal k letu taktiež patria. Niekedy sa stretneme aj s ich letnými obmenami ako sú napríklad plážový či vodný volejbal, kde hráči namiesto lopty používajú vrecká naplnené vodou. Pokojnejšie povahy môžu v lete vyskúšať golf. Ihriská nájdete nielen v okolí Bratislavy, ale aj v oblasti Tatier a v blízkosti Košíc.

Letný adrenalín

Aktívnych športovcov či milovníkov dobrodružstva lákajú v lete trošku náročnejšie činnosti. Stále viac sympatizantov nachádza horolezectvo, potápanie, vodné lyže aj parasailing. Odvážlivci skúsia možno aj nejaký ten tandemový zoskok či bungee jumping. Lákavé môže byť aj surfovanie, bodyboarding (surfovanie s menšou doskou), wakeboarding (surfovanie na jazerách; jazdec má upevnené nohy na doske, je ťahaný člnom a pri jazde predvádza rôzne triky), ale aj cave diving (jaskynné potápanie) či whitewater kayaking (kajak) a mnoho iného. Leto praje aj pretekárom na motorkách, autách či iných, častokrát vlastnoručne vyrobených (viac aj menej bezpečných) dopravných prostriedkoch.

Opatrnosť na prvom mieste

Mnohé z vyššie uvedených športov si môžete dopriať aj na Slovensku, no pri niektorých to nepôjde. Ak si preto plánujete extrémnym športom spestriť svoju letnú dovolenku v zahraničí, nezabudnite na opatrnosť. Napriek zábave, ktorú ponúkajú, sú pomerne riskantné, a preto je dobré mať v prípade nehody poistenie. Pri obyčajnom cestovnom poistení si však treba dávať pozor na jeho krytie, keďže sa na extrémne športy častokrát nevzťahuje. V takom prípade je najlepšie urobiť si prehľad, prípadne osloviť špecialistu, ktorý vám odporučí poistenie podľa presných požiadaviek. Viac o téme si môžete prečítať v článku o cestovnom poistení pre športovcov, prípadne na stránke online cestovného poistenia.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy