Deficit zahranično-obchodnej bilancie USA v máji vzrástol

Deficit zahranično-obchodnej bilancie USA v máji vzrástol viac, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom bolo zvýšenie importu a pokles exportu, pod ktorý sa podpísal silný dolár. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu schodok zahranično-obchodnej bilancie USA v máji vzrástol o 10,1 % na 41,1 miliardy USD (36,87 miliardy eur) z aprílových 37,4 miliardy eur a je najvyšší od februára tohto roka.
Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, pritom počítali s nárastom schodku na v priemere 40 miliárd USD.
Po očistení od inflácie sa deficit zahraničného obchodu USA v máji prehĺbil na 61,1 miliardy USD z 57,5 miliardy USD v apríli.
No aj napriek zvýšeniu je obchodný deficit USA očistený od inflácie nižší ako priemerný deficit v 1. kvartáli tohto roka, čo signalizuje, že zahraničný obchod by mohol v 2. štvrťroku aspoň malou mierou pozitívne prispieť k hrubému domácemu produktu (HDP) Spojených štátov.
Štatistiky tiež ukázali, že májový dovoz do USA vzrástol medzimesačne o 1,6 % na 223,5 miliardy USD. Na jeho náraste sa čiastočne podpísali vyššie ceny ropy.
A zároveň, export z USA v máji klesol o 0,2 % na 182,4 miliardy USD. Prispel k tomu silný dolár a v dôsledku toho slabý dopyt po amerických produktoch v zámorí.
Vývoz z USA do Európskej únie sa v máji znížil o 4,2 %, pričom export do Británie sa prepadol až o 15,6 %.
Aj americký export do Číny v máji klesol, a to o 1,7 %, zatiaľ čo import z tejto ázijskej krajiny do USA sa zvýšil až o 13,8 %. Politicky citlivý schodok obchodnej bilancie USA s Čínou v dôsledku tohto vyskočil v máji až o 19,4 % na 29 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy