Projekt poľsko-slovenského plynovodu vstupuje do ďalšej fázy

Slovenský prepravca plynu Eustream a poľský prevádzkovateľ prepravnej siete zemného plynu Gaz-System pripravujú kroky pre vyhlásenie záväznej procedúry Open Season pre plánované slovensko-poľské prepojenie plynárenských sietí. Informovala o tom spoločnosť Eustream.
Cieľom Open Season, ktorej spustenie sa predpokladá na prelome júla a augusta, je alokácia a predaj budúcich prepravných kapacít pripravovaného plynovodu. V súčasnosti pokračuje dokončovanie procesu prípravy pravidiel pre Open Season, ktorých finálne znenie bude zverejnené v primeranom čase.
Projekt poľsko-slovenského prepojenia je súčasťou prioritného koridoru severojužných plynárenských prepojení (North-South Gas Interconnections – East), ktorý spája plynárenské siete a LNG (Skvapalnený zemný plyn) terminály naprieč strednou a východnou Európou. Medzivládna dohoda medzi Poľskom a Slovenskom o podpore plánovaného prepojenia bola uzatvorená v roku 2013.
Hlavnými cieľmi nového prepojenia je diverzifikácia trás a zdrojov plynu, zvýšenie bezpečnosti dodávok a tiež posilnenie integrovaného a likvidného trhu s plynom. Projekt do budúcnosti umožní poľským účastníkom trhu prístup k tzv. Južnému koridoru. Slovenskí účastníci trhu zas získajú prístup k poľskému trhu vrátane zemného plynu z tamojšieho LNG terminálu.

Súvisiace články

Aktuálne správy