Nemecké maloobchodné tržby v máji vzrástli o 0,9 %

Tržby maloobchodu v Nemecku v máji oproti aprílu vzrástli o 0,9 %. Medziročne stúpli o 2,6 %.

Nemecké maloobchodné tržby v máji po dvoch mesiacoch poklesov medzimesačne stúpli o 0,9 %. Tento vývoj podporil očakávania, že spotrebiteľské výdavky budú naďalej motorom rastu najväčšej európskej ekonomiky, vzhľadom na útlm zahraničného obchodu. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil štatistický úrad krajiny. Maloobchodné tržby prekonali očakávania ekonómov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že v máji posilnia o 0,7 %.

Nemecký štatistický úrad vo štvrtok revidoval aprílové maloobchodné tržby, pričom ich pokles zmiernil na 0,3 % z predchádzajúcich 0,9 %. Medziročne nemecké maloobchodné tržby v máji stúpli o 2,6 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom tento ukazovateľ mierne klesol, keďže v apríli sa podľa revidovaných údajov zväčšil o 2,7 %. Ekonómovia v prieskume agentúry Reuters očakávali o niečo rýchlejšie tempo rastu, pričom odhadli, že maloobchodné tržby medziročne stúpnu o 3 %. Za obdobie mesiacov januára až mája tržby maloobchodu v Nemecku vzrástli o 2 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

Štatistické údaje o vývoji maloobchodu potvrdzujú výsledky najnovšieho prieskumu agentúry GfK, podľa ktorých je dôvera nemeckých spotrebiteľov najvyššia za takmer rok. Kúpnu silu nemeckých spotrebiteľov podporuje rekordne vysoká zamestnanosť, rastúce mzdy a ľahká dostupnosť úverov. Domáci dopyt vďaka tomu zostáva kľúčovým pilierom rastu najväčšej európskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy