Odborník radí, ako zarobiť na Brexite: Výsledok referenda vytvára nové investičné príležitosti, kde ich hľadať?

, CNBC Foto: SITA/AP

Akciové aj menové trhy sú po britskom referende v jednom kole. Podľa Mohameda El-Eriana, hlavného ekonóma Allianz, vytvára Brexit dlhodobé príležitosti. oslovila ho finančná televízia CNBC.

Ktoré firmy považuje El-Erian za zaujímavé?

Tie so silnými bilanciami a pozitívnym cash flow. Teda žiadne veľké prekvapenie, investori skrátka majú hľadať kvalitu.

Kde ich hľadať? Je ich viac než dosť napríklad v technologickom sektore, ale aj v iných odvetviach.

Čomu sa vyhnúť? Ani v tejto otázke El-Erian nejde proti väčšine. Odporúča vyhnúť sa akciám zo sektoru financií. "Ani hlboké prepady cien akcií bankových spoločností nevnímam ako príležitosť. Na to je neistota príliš veľká," uviedol ekonóm.

Ako to dopadne s EÚ? Európska únia bude podľa experta z Allianz nakoniec v poriadku, krátkodobo ale bude situácia veľmi neistá, a to politicky aj finančne. "Európa dostane poriadnu ekonomickú ranu," myslí si El-Erian.

Pomsta Británii nie je na mieste. Hoci to vraj bude európskych politikov zvádzať, nemali by vraj Spojené kráľovstvo svojím prístupom v rámci politických rokovaní trestať za rozhodnutie jeho obyvateľov. Podľa ekonóma by tým Európa riskovala len hlbšie zásahy do svojej ekonomiky.

Pohľad na akciové trhy v kontinentálnej Európe aj v Británii ukazuje pokračujúci rast. K ich zotavovaniu z hlbokého dvojdňového prepadu vyvolaného šokom z rozhodnutia Británie odísť z Európskej únie dopomáha aj rast cien ropy a nádeje na ďalšie uvoľnenie menovej politiky.

Západoeurópsky index FTSEurofirst 300 krátko po začatí získaval 1,2 percenta, ktoré pridal k utorkovému zisku 2,3 percenta. V predchádzajúcich dvoch dňoch index stratil okolo 11 percent.

Hlavný index londýnskej burzy FTSE 100 si pripisoval 1,7 percenta a nadviazal na utorkový nárast o 2,6 percenta. Viac ako päťpercentnú stratu predošlých dvoch dní tak zmazal už viac ako z polovice. Znovu prudko oživujú akcie bánk a poisťovní, ktoré po štvrtkovom referende strácali najviac.

Od utorka sa pod vplyvom chystaného štrajku na nórskych ropných poliach zvyšujú ceny ropy, čo dvíha akcie ropných spoločností a prispieva k rastu celého trhu.

Európske akcie podporuje aj pokles výnosov štátnych dlhopisov na nové minimá. Finančné trhy podľa analytikov očakávajú, že Európska centrálna banka podporí ekonomiku eurozóny po Brexite ďalším uvoľnením menovej politiky.

Britské akcie podporujú výhľad na dlhšie obdobie, v ktorom bude Británia s EÚ rokovať o podmienkach odchodu. To od utorka prispieva k stabilizácii kurzu britskej libry, ktorá v piatok a v pondelok klesla na minimá za 31 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy