Rast ekonomiky USA sa spomalil menej, ako sa odhadovalo

Hrubý domáci produkt krajiny sa v prvom štvrťroku medziročne zväčšil o 1,1 %. Podľa predchádzajúceho odhadu bol rast iba na úrovni 0,8 %.

Rast americkej ekonomiky sa v prvom kvartáli spomalil menej, ako sa pôvodne odhadovalo. Revízia údajov o exporte a investíciách do softvéru smerom nahor vykompenzovala slabé spotrebiteľské výdavky. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za január až marec medziročne posilnil o 1,1 %. Informovalo o tom v utorok americké ministerstvo obchodu. Jeho minulomesačný odhad naznačoval, že ekonomika USA v prvom štvrťroku posilnila iba o 0,8 %.

Výdavky amerických firiem v prvom kvartáli na softvér, výskum a vývoj podľa revidovaných údajov posilnili o 4,4 %, pričom predchádzajúci odhad naznačoval ich pokles o 0,1 %. Podnikateľské výdavky na zariadenia klesli o 8,7 %, ale minulomesačný odhad hovoril o ich zmenšení až o 9 %. Celkovo podnikateľské výdavky ubrali rastu HDP 0,58 percentuálneho bodu. Podľa predošlého odhadu to bolo až 0,81 percentuálneho bodu.

Americký export za prvé tri mesiace tohto roka vzrástol o 0,3 %. Nepotvrdil sa tak odhad, že o sa o 2 % zmenšil. Zahraničný obchod tak k rastu hospodárstva USA pridal 0,12 percentuálneho bodu. Podľa predošlých údajov rastu ekonomiky 0,21 percentuálneho bodu ubral. Rast spotrebiteľských výdavkov však rezort obchodu revidoval nadol. Ukázalo sa, že za január až marec posilnili o 1,5 %, hoci sa najprv predpokladalo, že vzrástli o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy