Brexit nebude mať veľký dopad na obchod s agrovýrobkami

Odchod Veľkej Británie z EÚ však bude mať podľa Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej komory vplyv na Spoločnú poľnohospodársku politiku, podľa ktorej sú nastavené pravidlá a rozpočet pre európskych poľnohospodárov.

Na zahraničný obchod s agropotravinárskymi výrobkami medzi Slovenskom a Veľkou Britániou by brexit nemal mať veľký dopad. Dôvodom je, že vývoz slovenských agropotravinárskych výrobkov do Veľkej Británie nie je veľký. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Slovenskej potravinárskej a poľnohospodárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Ako ďalej skonštatovala, britské referendum však bude mať vplyv na Spoločnú poľnohospodársku politiku, ktorá patrí medzi najväčšie rozpočtové oblasti EÚ. Podľa nej sú nastavené pravidlá a rozpočet pre európskych poľnohospodárov. Otázne podľa SPPK je, či bude Veľká Británia aj naďalej prispievať do európskeho rozpočtu. „Kým nie sú známe konkrétne podmienky vystúpenia Veľkej Británie z EÚ, je z nášho pohľadu priskoro špekulovať o tom, ako významne brexit ovplyvní Spoločnú poľnohospodársku politiku,“ uviedla hovorkyňa.

Čo sa týka vývozu agropotravinárskych výrobkov do Veľkej Británie, Slovensko vlani vyviezlo najviac cukru, a to 7 811 ton, ďalej 3 237 ton mrazenej zeleniny a 2 001 ton syrov. V menšej miere Slovensko vyviezlo cukrovinky, ktoré dosiahli objem 223 ton, ďalej 143 ton medu, 123 ton mäsa a 43 tony cibule a cesnaku.

Dovoz agropotravinárskych výrobkov z Veľkej Británie na Slovensko sa týkal najmä červených melónov, ktorých sa minulý rok priviezlo 4 886 ton. Medzi ďalšie najviac dovážané produkty v minulom roku patrilo bravčové mäso v objeme 1 824 ton, jablká, hrušky a slivky, ktorých bolo 854 ton, ďalej 791 ton cukrovej melasy, 718 ton zemiakov, 262 ton syrov a 208 ton mrkvy.

Súvisiace články

Aktuálne správy