Prázdniny a deti: Nie každý letný zážitok končí dobre

, poistenie.sk Foto: thinkstock

Letné prázdniny sú pre deti snáď najkrajším obdobím roka. Škola akoby ani neexistovala a oni sa môžu naplno venovať zábave, hrám, oddychu aj priateľom. Niekedy však leto prinesie okrem skvelých zážitkov aj nejaký ten úraz či zranenie.

Podľa analýzy úrazovosti, realizovanej Úradom verejného zdravotníctva SR, sú najčastejšou príčinou zranení detí pády. 

Tie spôsobujú revažne zlomeniny a pomliaždeniny končatín (až 70% z nich). Problémom sú aj popáleniny, úpaly a otravy, ktoré spôsobujú tiež mnohé zásahy lekárov, či dokonca záchranných služieb.

Zdravotná služba má v lete plné ruky práce
V roku 2015 záchranná služba ošetrila v priemere 22 detí každý deň. Oproti minulému roku (teda roku 2014) je to o cca 200 prípadov viac. Údaje uviedlo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby a týkajú sa iba mesiacov júl a august.

Poisťovne fakty potvrdzujú
Poisťovne v lete taktiež zaznamenávajú čoraz viac úrazov detí. „V rámci úrazov detí sa najčastejšie stretávame so zlomeninami horných končatín, tržnými ranami, zlomeninami a podvrtnutiami dolných končatín a poraneniami kolien,“ hovorí Peter Brudňák, generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne. Na tento fakt reagujú aj rodičia, a to zvýšeným záujmom o úrazové poistenie pre deti.

Opatrnosť ako prevencia
Aj rodič je len človek, a preto ani pri najlepšej vôli nie vždy dokáže zabrániť úrazu svojho dieťaťa. Aj zastrašovanie spôsobom „dávaj pozor, na každom rohu číha nebezpečenstvo“ často prinesie viac škody než osohu. Najlepšie je nájsť zlatú strednú cestu v podobe klasických odporúčaných opatrení. Výbavu každého malého cyklistu by tak určite mali dopĺňať chrániče a dobré znalosti o pravidlách cestnej premávky (napr. že v prípade prechodu cez cestu sa má pozrieť na obe strany). Fľaša vody, opaľovací krém a prikrývka hlavy sú v horúcich dňoch taktiež samozrejmosťou. Ak sa s deťmi vyberiete na výlet do prírody, je dobré pribaliť si spreje odpudzujúce škodiaci hmyz (pozor si treba dať najmä na kliešte), a taktiež deti radšej dopredu upozorniť na to, že nie každá lákavá bobuľka je čučoriedkou. No hlavne, v žiadnom prípade nepreceňujte svoje možnosti, ani možnosti svojich detí. A razom bude určite tých „dobre končiacich“ letných zážitkov oveľa viac.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy