Hlavný znak ekonomickej katastrofy: Keď z pultov zmizne Coca-Cola

, qurtz Foto: TASR/AP;SITA/AP

Venezuela sa nedávno stala jedným z mála miest na Zemi, kde boli nútení odstaviť výrobu Coca-Coly. Femsa, mexická baliareň, ktorá kolu vo Venezuele dodávala, bola nútená odstaviť svoj vlajkový produkt, pretože sa minul cukor na jeho výrobu.

Až na určité výnimky, akými sú Kuba a Severná Kórea, sa populárny hnedý nápoj predáva prakticky po celom svete. Nájdete ho vo viac ako 24 miliónoch obchodov. Rovnako ako ostatné nápojové spoločnosti, aj Coca-Cola  so sídlom v Atlante, sa snaží úspech dosiahnuť prostredníctvom siete miestnych firiem, ktoré sa dokážu lepšie orientovať na domácom trh plnom ekonomických vzostupov aj pádov.

Počas gréckej dlhovej krízy v roku 2012, miestna plnička odstavila dve zo svojich prevádzok, ale ďalšie tri sa postarali o potrebnú produkciu. V roku 2005 sa Coca-Cola snažila o opätovný vstup na trh vojnou zničeného Iraku, kde sa ešte americké vojská snažili odraziť útoky povstalcov. Spoločnosť si našla cestu aj do Albánska a iných východoeurópskych krajín Európy po páde komunizmu, hoci miestne ekonomiky boli v tom čase v troskách.

„Zásobovanie kolou označuje začiatok hospodárskych zmien,“ povedal Tom Standage v rozhovore pre BBC v roku 2012, keď komentoval spustenie predaja nealkoholických nápojov v Barme po tom, čo boli zrušené americký obchodné sankcie. "Coca-Cola je najbližšia vec ku kapitalizmu vo fľaši," povedal Standage, ktorý je autorom publikácie "História sveta v šiestich pohároch".

Zastavenie výroby koly je v tomto pohľade jasným znamením, že obchodné podmienky sa začínajú prudko meniť. Občianska vojna v Južnom Sudáne a nedostatok dolárov stoja za odstavenou plničkou v krajine. Arabská jar mala podobný účinok, aj keď sa v niekoľkých krajinách výroba obnovila. V ostatnom čase došlo k odstávke pri výrobe nealkoholických nápojov v Namíbii, pôsobil to nedostatok vody uprostred veľkého sucha.

Vo Venezuele je príčinou nedostatok cukru, čo je výsledkom vládnej politiky. V dôsledku regulácie cien poľnohospodári vysadili menej akrov cukrovej trstiny, z čoho dostali nižšie výnosy. K tomu treba prirátať vyššie výrobné náklady a nedostatok vstupov, ako sú hnojivá. Femsa sa ale nevzdáva a v zlých časoch vypláca robotníkom "kompenzáciu solidarity", aby tak upozornila na svoj dlhodobý záväzok voči krajine. A ďalej čaká na navýšenie zásob cukru, ktoré sa majú obnoviť. Dovtedy si môžu Venezuelčania dožičiť Coca-Colu Light, alebo balenú vody, ktoré firma na trhu aj naďalej ponúka. 

Súvisiace články

Aktuálne správy