V Bratislave bolo v 1. štvrťroku 1,68 milióna m2 kancelárskych plôch

Celková výmera kancelárskych priestorov v Bratislave v 1. štvrťroku sa podľa údajov Kancelárskeho fóra oproti poslednému kvartálu uplynulého roka nezmenila a dosiahla 1,68 milióna štvorcových metrov (m2). Fórum, ktorého členmi sú spoločnosti Kancelarie.sk a The Advisors, berie do úvahy budovy najvyššieho štandardu A a B+, ako aj budovy nižšieho štandardu B a najnižšieho štandardu C.
Tretinu celkovej výmery tvoria kancelárske priestory štandardu A, rovnakú časť priestory štandardu B, za nimi nasledujú kancelárie štandardu B+ (21 %) a zvyšných 13 % predstavujú kancelárie štandardu C. Najviac kancelárskych plôch je situovaných v Bratislave II (40 %) pred Bratislavou I (29 %), Bratislavou III (15 %), Bratislavou V (11 %) a Bratislavou IV (5 %).
Hrubý realizovaný dopyt vrátane prerokovaných zmlúv dosiahol od januára do marca 53.495 m2 v 118 uzavretých zmluvách. Predprenájom priestorov tvoril 17 % zmlúv, prerokované zmluvy predstavovali 26 % a novopodpísané nájomné zmluvy 57 % z celkového dopytu. Najväčšia renegociácia približne 3300 m2 sa udiala v Bratislave II a v nej boli zaznamenané aj tri najväčšie transakcie nových nájmov s celkovou výmerou takmer 9000 m2.
V hlavnom meste SR bolo podľa fóra v 1. štvrťroku zhruba 136.000 m2 voľných kancelárskych plôch, čo predstavuje 8,3 % z celkovej výmery tohto druhu priestorov. Najnižšiu mieru neobsadenosti mala Bratislava I (6,1 %) nasledovaná Bratislavou II (6,9 %), Bratislavou IV (7,9 %) a Bratislavou V (10,9 %). Bratislava III vykazovala najvyššiu mieru neobsadenosti 14,4 %.
Najvyššie miery neobsadenosti budov dosiahli kancelárske priestory štandardu B (10,3 %) a C (9,8 %), budovy triedy B+ mali neobsadenosť na úrovni 8,5 %. Budovy triedy A boli schopné absorbovať voľnú plochu najrýchlejšie a dosiahli 5-% neobsadenosť.
Kancelárske fórum konštatovalo, že priemerné požadované nájomné zostalo v tomto období takmer stabilné. Najvyššie požadované nájomné vo výške 16,50 eura za m2 mesačne bolo zaznamenané v Bratislave I.

Súvisiace články

Aktuálne správy