Zrod gigantu: Bayer chce prevziať Monsanto za 62 miliárd dolárov

, CNBC Foto: SITA/AP

Bayer ponúkol 122 dolárov za akciu pre Monsanto, na základe dohody o prevzatí americkej spoločnosti ť by vyplatil 62 miliárd dolárov.

Nemecká farmaceutická a chemická spoločnosť Bayer ponúkla prevziať americkú firmu Monsanto, najväčšieho svetového producenta semien, za približne 62 miliárd dolárov. Transakciou by vznikol najväčší dodávateľ príslušenstvo pre poľnohospodársku výrobu na svete.

Vo vyhlásení Bayer uvádza, že ponuka bola na 37 percent prémie zo zatváracej ceny z 9. mája, akcie Monsanto sa obchodovali za 89,03 dolára.

Bayer očakáva, že dokáže svojim akcionárom vyplácať jednociferný zisk na akciu v prvom roku po uzavretí obchodu. Neskôr by sa dividenda zvýšila až na dvojciferné percento.

„Akvizícia Monsanta by bola neodolateľnou príležitosťou k tomu, vytvoriť svetového lídra na poli poľnohospodárstva," uviedol Bayer na webe. Spoločnosť predpokladá, že účinky vyplývajúce z prípadného obchodu by po troch rokoch zvýšili celoročný zisk zhruba o 1,5 miliardy dolárov. „Monsanto výborne dopĺňa našu podnikateľskú činnosť v poľnohospodárstve," uviedol generálny riaditeľ Bayeru Werner Baumann.
 

Nemecká spoločnosť uviedla, že by financovala dohodu kombináciou dlhu a vlastného kapitálu s tým, že akciový podiel predstavuje asi 25 percent hodnoty dohody. Hotovosť by sa navýšila hlavne prostredníctvom ponuky práv, píše Bayer. Pôžičku by poskytli Bank of America Merrill Lynch a Credit Suisse. Denník The New York Times vo svojej analýze uvádza, že kúpa Monsanta by pre Bayer mohla byť "horkou pilulkou", Bayer by sa totiž musel kvôli kúpe riadne zadlžiť.

Monsanto už dávnejšie usilovalo o spojenie so švajčiarskou agrochemickou firmou Syngenta. ale vo februári kúpila čínska ChemChina za 43 miliárd dolárov. O rozhovoroch medzi nemeckou farmafirmou a americkou poľnohospodársko-chemickou spoločnosťou sa začalo verejne informovať 19. mája. Bližšie podrobnosti firmy vtedy neuviedli. Správna rada firmy Monsanto len oznámila, že návrh na prevzatie skúma. Ich oznámenie ale vtedy podľa agentúry Reuters vyvolalo prudkú reakciu investorov. Jeden z hlavných akcionárov nemeckej firmy označil krok za "arogantné budovanie impérií". V korporátnej oblasti býva takto označovaná snaha manažérov alebo vedenia o expanziu podniku a zvýšenie hodnoty majetku, ktorú spravujú, bez toho aby sa uvažovalo o tom, ako zvýšiť prospech akcionárov.

Trhová kapitalizácia firmy Monsanto predstavovala 42 miliárd dolárov. Monsanto je jednotkou na trhu s osivami s podielom 26 percent.

Trhová hodnota firmy Bayer je 90 miliárd dolárov. Firma je aktívna v mnohých oblastiach. Okrem iného vynašla aspirín a je výrobcom antikoncepcie Yasmin. Aktívna je tiež v oblasti výroby osív, ochrany plodín pred nepoľnohospodárskymi škodcami a ničenie buriny. Vyrába tiež chemikálie a plasty.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy