Ceny ropy pokračujú v raste, cena WTI dosiahla 7-mesačné maximum

Ceny ropy dnes vzrástli na 7-mesačné maximum, keď ich vývoj na jednej strane ovplyvnili očakávania, že zásoby ropy v USA zaznamenali pokles a na druhej fakt, že v kanadskej provincii Alberta sa opäť rozhorel mohutný lesný požiar. Informovala o tom agentúra Reuters.
Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že ropné zásoby v Spojených štátoch zaznamenali minulý týždeň pokles druhý týždeň po sebe, pričom rozsah poklesu by mal dosiahnuť 3,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Na trhy zapôsobili aj informácie, že v Kanade sa pri meste Fort McMurray opäť rozhorel lesný požiar, v dôsledku čoho ropné firmy znovu obmedzili produkciu.
Výsledkom tohto vývoja bol rast ceny americkej ľahkej ropy na 7-mesačné maximum, keď sa v priebehu obchodovacieho dňa dostala na 48,42 USD (42,78 eura) za barel. To bola najvyššia hodnota od polovice októbra minulého roka. Do 17.00 SELČ sa cena mierne skorigovala a dosiahla 48,21 USD za barel.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli sa zvýšila o 42 centov na 49,39 USD/barel. To je tesne pod 6-mesačným maximom 49,47 USD/barel, ktoré zaznamenala deň predtým.

Súvisiace články

Aktuálne správy