Nemecká ekonomika má v druhom kvartáli spomaliť rast

Medzikvartálny rast zostane silný, bude však miernejší ako v prvom štvrťroku, tvrdí nemecká centrálna banka v aktuálnej prognóze

Solídny rast nemeckej ekonomiky bude pokračovať aj v druhom kvartáli, hoci miernejším tempom ako v predchádzajúcom štvrťroku. Uviedla to v utorok nemecká centrálna banka. Rast sa má opierať o dobré podmienky na trhu práce, zlepšujúce sa príjmové očakávania a stabilné ceny. Banka naopak nepočíta s ďalším poklesom cien ropy a predpokladá, že spotrebiteľské výdavky po dvoch silných kvartáloch zmiernia rast. Podobne nie je isté, či sa nemecký export udrží na silných úrovniach z prvého štvrťroka, tvrdí centrálna banka v aktuálnej prognóze.

Nemecká ekonomika v prvých troch mesiacoch roka podľa predbežných údajov zrýchlila medzikvartálny rast na 0,7 % z úrovne 0,3 % v poslednom štvrťroku vlaňajška. Verejné výdavky aj výdavky domácností rástli, keď sa zvýšili aj investície v stavebníctve a do kapitálových tovarov. Príspevok zahraničného obchodu k tvorbe hrubého domáceho produktu bol naopak negatívny. V medziročnom porovnaní najväčšia európska ekonomika podľa sezónne neupravených údajov v prvom kvartáli posilnila o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy