Vyvolení majú šiesty zmysel: Prečo najbohatší predávajú medzi prvými

, Bloomberg Foto: thinkstock;SITA/AP

Na finančných trhoch ide celkom často do tuhého. Skúsení investori ale vedia, kedy z pozície vystúpiť. Ako ukazuje nová štúdia, majú na to vyvinutý šiesty zmysel, ktorý ich pred hlbokými prepadmi na trhoch varuje.

"Údaje o obchodovaní s akciami a akciovými podielovými fondmi z rokov okolo finančnej krízy z roku 2008 ukazujú, že najviac v kritických chvíľach predávajú ľudia s najvyššími príjmami," zhŕňa záver novej štúdie expertov z University od Michigan a Ohio State University jeden z jej autorov Daniel Reck. Štúdia vychádzala zo zhruba 273 miliónov dokumentov amerického daňového úradu (IRS) o obchodovanie na finančných trhoch. "Je síce zložité povedať, nakoľko predaje najbohatší ch ľudí prispievajú k celkovému poklesu trhov, isté ale je, že prinajmenšom ovplyvňujú celkovú volatilitu," hovorí Reck.

"Zistili sme, že objem predaja jednej desatiny percenta ľudí s najvyššími príjmami prudko rástol od septembra 2008 až do začiatku roka 2009, pričom rast predajov bol spojený so zvýšenou volatilitou meranú indexom VIX," vysvetľuje Reck. Najvýraznejšie objemy predajov bohatých investorov rástli na začiatku masívneho prepadu akciových indexov.

Zvýšenie volatility o 10 % vyvolalo nárast objemu predaja ľudí s najvyššími príjmami o 3,3 % a nárast volatility o 25 % priniesol zvýšenie objemu predajov superbohatých o takmer 8 %. Podobný vývoj možno sledovať aj u množiny reprezentujúcej jedno percento ľudí s najvyššími príjmami, zatiaľ čo v prípade investorov s nižšími príjmami objemy predajov v rovnakom období približne stagnovali, alebo dokonca mierne klesali. Vplyv ostatných faktorov, ako sú vek, pohlavie alebo rodinný stav, sa na správanie sa investorov, podľa štúdie, preukázať nedá.

Podľa autorov štúdie, je vysvetlení  niekoľko, ale ako upozorňuje Reck, je to len špekulácia.
– Bohatí ľudia majú celkovo väčšiu expozíciu voči rizikovejším aktívam, teda okrem iného akciám.
– Bohatí ľudia vedia lepšie časovať trh.
– Menej majetní investori nie sú na rozdiel od bohatých ľudí ochotní z pozícií vystupovať so stratou.

"Podľa tradičného pohľadu vývoj cien aktív na finančných trhoch ovplyvňujú jednotlivé správy, naše zistenia ale naznačujú, že v skutočnosti môžu trhy fungovať trochu inak," hovorí Reck. Na otázku, či boli vyššie predaje vysokopríjmových ľudí v druhej polovici roka 2008 jedným zo spúšťačov prepadov trhov, alebo pred sebou máme len potvrdenie špekulácie, že bohatí ľudia dokážu časovať trh lepšie ako ostatní investori, jasnú odpoveď neponúka. "V tejto chvíli je stále príliš skoro na to, aby sme mohli robiť jasné závery. Máme dáta, vieme, že bohatí predávali, a môžeme tieto predaje spojiť s maximami na akciových trhoch. Na to, aby sme sa jednoznačne priklonili na jednu alebo druhú stranu, to ale nestačí," uzatvára Reck.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy