Prebytok EÚ v obchode s tovarmi v marci stúpol

Európska únia za marec vykázala prebytok zahraničného obchodu s tovarmi v sume 7,2 mld. eur, čiže vzrástol z úrovne 6,7 mld. eur v marci minulého roka. Export EÚ súce klesol o 7 %, ale import sa znížil o 8 %.

Export tovarov z Európskej únie na trhy zvyšku sveta v marci podľa prvého odhadu medziročne oslabil o 7 % na sumu 150,7 mld. eur. Dovoz zo zvyšku sveta sa medziročne znížil o 8 % na 143,5 mld. eur. Keďže import klesol výraznejšie ako export, prebytok EÚ v obchode s tovarmi stúpol na 7,2 mld. eur z úrovne 6,7 mld. eur, na ktorej bol v marci minulého roka. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Vývoz tovarov z EÚ za január až marec medziročne oslabil o 4 % na 409,1 mld. eur a dovoz sa v prvom kvartáli oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zmenšil o 5 % na 409,9 mld. eur. Európska únia tak v obchode s tovarmi v prvom kvartáli dosiahla prebytok v objeme 0,8 mld. eur, pričom v prvom štvrťroku minulého roka evidovala schodok 3,5 mld. eur.

Marcový export tovarov z eurozóny na trhy zvyšku sveta vrátane trhov krajín EÚ, ktoré nie sú členmi menovej únie, podľa prvého odhadu medziročne klesol o 3 % na sumu 177,8 mld. eur. Marcový import do eurozóny oproti rovnakému mesiacu minulého roka oslabil o 8 % na hodnotu 149,2 mld. eur. Eurozóna v marci vykázala obchodný prebytok 28,6 mld. eur, pričom v marci 2015 bol jej obchodný prebytok na úrovni 19,9 mld. eur.

Za január až marec eurozóna exportovala tovary v hodnote 485,8 mld. eur, čo bol medziročný pokles o 1 %. Dovoz eurozóny v prvom kvartáli sa medziročne znížil o 3 % na úroveň 432 mld. eur. Keďže dovoz klesol viac ako vývoz, obchodný prebytok eurozóny medziročne stúpol na 53,9 mld. eur z úrovne 46,8 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy