5 rád ako zabezpečiť domácnosť pred odchodom na dovolenku

, poistenie.sk Foto: thinkstock;TASR/AP

Blíži sa leto, ku ktorému neodmysliteľne patrí dovolenková sezóna. Čas relaxu, či už aktívneho alebo pasívneho, no predovšetkým čas bez starostí. Mnohí z vás sa určite chystajú na niekoľko dní opustiť svoje domácnosti a odpočinúť si od každodennej námahy. Odchádzať sa však bude určite lepšie, ak nejako zabezpečíme to, čo so sebou vziať nemôžeme.

Keďže si každý z nás chce užiť bezstarostnú dovolenku a zároveň po návrate nájsť doma všetko na svojom mieste, je dobré urobiť niekoľko opatrení. Ponúkame vám 5 rád, ako na to.
 

1. Požiadajte o pomoc susedov alebo známych
Je dobré nájsť ľudí, ktorým môžete dôverovať. Nechajte im kľúče a poproste ich, aby vašu domácnosť občas skontrolovali. Niekedy môžu nechať aj zažaté svetlo, prípadne zatiahnuť závesy, čím vzbudia dojem pohybu v priestore. V tomto smere sa možno oplatí aj investovať do techniky, konkrétne do automatizovaných systémov. Tie môžeme nastaviť na pravidelné zažínanie a zhasínanie svetla, čím vzbudíme dojem pohybu v priestore. Finančne menej náročná je kúpa špeciálnej žiarovky imitujúcej blikanie televízneho prijímača.

2. Nepíšte o svojom odchode na internete
Podeliť sa o radosť z dovolenky je síce príjemné, no niekedy to môže narobiť viac škody než osohu. Ak sa niekam chystáte a vaša domácnosť zostáva naozaj úplne prázdna, neinformujte o tom na žiadnych sociálnych sieťach ani nikde inde na internete. O svoje zážitky a pocity sa radšej podeľte až po návrate.

3. Vypojte spotrebiče z elektriny
Elektronika je niekedy naozaj nevyspytateľná. Aj najmenší skrat môže spôsobiť veľké škody. Rovnako nevyspytateľné je aj počasie. Najväčšia poisťovňa na Slovensku v roku 2011 zaznamenala až 1769 poistných udalostí spôsobených bleskami a krupobitím. Priamy či nepriamy zásah bleskom môže zapríčiniť nielen zničenie všetkých spotrebičov zapojených v elektrickej sieti, ale aj požiar, kedy zhorí celý dom.

4. Vypnite nielen elektrinu, ale aj vodu
Opatrenie, ktoré by malo byť samozrejmosťou. Vypnutím elektriny snáď najlepšie predídeme škodám, a to isté platí aj o vode. Dôjsť môže totižto k prepätiu alebo prasknutiu potrubia. V opustenej domácnosti nebude možné v takomto prípade pohotovo konať.

5. Poistite si svoje bývanie
Každá vaša nehnuteľnosť, ako aj zariadenie, by malo byť zabezpečené poistením. Práve pred opustením domácnosti by ste na to mali myslieť najviac. Niekedy pri vybavovaní cestovného poistenia máte v balíčku aj pripoistenie domácnosti, jeho krytie je však veľmi nízke. Odporúčame si teda zaobstarať osobitné poistenie. Dôležité je mať:

Poistenie nehnuteľnosti – domu či bytu

Poistenie domácnosti – hnuteľný majetok vo vašej domácnosti, napr. šatstvo, nábytok, atď.

Poistenie zodpovednosti za škodu – patrí sem napr. zodpovednosť za vytopenie

Každé z týchto poistení môžete uzatvoriť samostatne aj v jednom balíku. V prípade, že takéto zmluvy už uzatvorené máte, nezabudnite ich pred odchodom skontrolovať. Všímať si treba najmä poistnú sumu a platnosť. Váš majetok mohol časom nadobudnúť vyššiu hodnotu, preto poistenie dnes nemusí byť aktuálne. Viac informácií o danej téme sa dozviete tu.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

 

Súvisiace články

Aktuálne správy