Algoritmy namiesto finančných poradcov: Nechajte to na robotov!

, Bloomberg Foto:SITA/AP;YT/Wealthfront

Virtuálni investiční poradcovia. Za tajomne znejúcim názvom netreba hľadať nič iné, ako službu, v rámci ktorej bankové a brokerské domy ponúkajú investičné poradenstvo založené na počítačových algoritmoch spracúvajúcich používateľské dáta.

Banky v rámci nasadzovania digitalizácie sa vrhli, okrem iného, aj na ponuku investičného poradenstva. Záujemcom stačí pri zakladaní účtu vyplniť dotazník, na základe ktorého neskôr algoritmy zostavia jeho rizikový profil a investičný plán najviac zodpovedajúci jeho finančným cieľom, ktorý sa v priebehu času automaticky upravuje.

Možnosť zostaviť si, aj s minimálnymi znalosťami o finančných trhoch, individuálne investičné portfólio, už podľa výskumnej spoločnosti ąité Group pritiahla viac ako 50 miliárd dolárov. Na prvý pohľad všetko vyzerá dokonale, počítačové algoritmy nie sú ovplyvňované emóciami, výpočty sú presné a poplatky, ktoré si firmy za robotické investičné poradenstvo účtujú, sú veľmi nízke, často dokonca nulové

Počítačové algoritmy využívané v rámci robotického investičného poradenstva dokážu všeličo. Okrem iného, na základe správania sa klienta vedia určiť, aký vývoj je pre neho ešte akceptovateľný, a v akých situáciách sa už u neho začínajú objavovať znaky nervozity a neistoty. "Normálne je to úloha pre poradcov, pomocou technológií ale dokážeme to isté," vysvetľuje Tobin McDaniel, ktorý v spoločnosti Schwab Wealth Investment Advisory dohliada na fungovanie robotických investičných poradcov. "Výhodou robotického poradenstvo je to, že sa ľudia nemusia dlhé hodiny zaoberať skladbou svojho portfólia, ale môžu sa venovať priateľom a rodine," hovorí Adam Nash zo spoločnosti Wealthfront.

Nick Colas, hlavný trhový stratég brokerskej spoločnosti Convergex, prehnaný optimizmus mierni. "Najväčší otáznik, ktorý sa nad robotickým poradenstvom vznáša, súvisí s tým, že sme od príchodu tejto formy investovania ešte nezažili masívne výpredaje," hovorí. "Mladší investori síce môžu byť v očiach algoritmov trpezliví, rozhodujúci ale je, čo všetko vydržia, keď prídu hlbšie prepady. Psychika je hlavný dôvod, prečo si ľudia platia finančným poradcom z mäsa a kostí," dodáva Colas.

Nash ale tvrdí, že aj na poklesy trhov sú algoritmy pripravené. Priznáva, že vlani v lete počas turbulencií na svetových trhoch síce zaznamenali zvýšenú aktivitu užívateľov, zároveň však odmieta, že by investori panikárili. Svoj rizikový profil smerom ku konzervatívnejšej stratégii údajne upravilo len necelé jedno percento klientov. "Každý doterajší pokles sme využili na to, aby budúce algoritmy klientom v podobných situáciách poskytli ešte lepšiu ochranu," vysvetľuje.

Skeptický je aj Mebane Faber z poradenskej spoločnosti Cambria Investment Management. "Vieme, že na lámanie chleba príde až pri poklesoch o 15 % a viac. Potom berú investori nohy na plecia," upozorňuje. Je pravda, že americké akcie tak masívne výpredaje, ktoré algoritmy investorom najčastejšie odporúčajú, už dlhší čas nezažili. Až výrazná korekcia na trhoch tak zrejme podľa Fabera ukáže, či má robotické poradenstvo šancu dlhodobo uspieť.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy