Rast ekonomiky Maďarska sa podľa OECD v tomto roku spomalí

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj prognózuje, že hospodárstvo krajiny v tomto roku posilní o 2,5 % po minuloročnom raste o 2,9 %.

Hospodársky rast Maďarska sa podľa predikcie Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v tomto roku spomalí a hrubý domáci produkt (HDP) krajiny posilní o 2,5 % po minuloročnom zväčšení o 2,9 %. Dôvodom podľa OECD je menší objem financií zo strany Európskej únie na verejné investície. V budúcom roku sa však rast maďarskej ekonomiky zrýchli na úroveň zhruba 3 %.

Organizácia v správe o Maďarsku, ktorú zverejnila v piatok, ďalej vyjadrila predpoklad, že deficit rozpočtu krajiny v tomto roku klesne na 1,9 % HDP z vlaňajšej úrovne 2 %, ale zvýši sa na 2,5 % HDP v budúcom roku, ktorý bude predchádzať parlamentným voľbám v roku 2018. „Záväzok vlády postupne redukovať dlh v pomere k HDP je vítaný, ale zabezpečenie poklesu si bude zo strednodobého hľadiska vyžadovať nižší deficit ako dnes,“ konštatovala OECD.

Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj ďalej uviedla, že krajina dosahuje malý pokrok pri redukcii objemu klasifikovaných úverov v bankovom sektore aj pri zabezpečovaní udržateľnosti ekonomického rastu. OECD zároveň upozornila, že sa spomalilo zvyšovanie produktivity v Maďarsku a dodala, že pre rýchlejší ekonomický rast je nevyhnutné zvýšenie investícií do firiem a zlepšenie kvalifikácie pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy