Bankový sektor za kvartál so ziskom na úrovni 136,1 mil. eur

V medziročnom porovnaní to znamená pokles o 18,2 %.

Bankový sektor na Slovensku dosiahol v prvých troch mesiacoch tohto roka zisk na úrovni 136,1 mil. eur. V medziročnom porovnaní to podľa údajov Národnej banky Slovenska znamená pokles o 18,2 %. Ako ďalej pokračovala Slovenská banková asociácia, negatívne ziskovosť ovplyvnili klesajúce úrokové výnosy.

 

Čisté úrokové príjmy klesajú v dôsledku nízkych úrokových sadzieb, a to aj napriek rastu objemu úverov. V prvom kvartáli klesli čisté úrokové výnosy o 3,2 % na 449 mil. eur. Popri úrokových výnosoch klesli aj čisté výnosy z poplatkov a provízií, a to o 5,6 % na 127 mil. eur. Najväčší negatívny vplyv na hospodársky výsledok však mala podľa bankovej asociácie položka ostatné čisté výnosy. Pravdepodobne ide o nárast nákladov súvisiacich s odvodmi bánk do rôznych európskych a domácich schém.

Bilančná suma sektora stúpla o 8,4 % na 68,503 mld. eur, keď rast zaznamenali tak úvery, ako aj vklady od klientov. Stav úverov obyvateľstvu sa zvýšil o 12,2 % na 26,467 mld. eur. Podiel zlyhaných úverov sa medziročne znížil o 0,76 percentuálneho bodu na 4,93 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy