ADB poskytla vlani rekordný objem financií na rozvoj infraštruktúry v Ázii

Ázijská rozvojová banka (ADB) vo svojej najnovšej správe konštatuje, že dopyt po financiách na veľké projekty rozvoja infraštruktúry v Ázii a Tichomorí neklesá. Ekonomiky v regióne totiž spomaľujú a investície do infraštruktúry sú jedným zo spôsobov ako podporiť hospodársky rast. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa výročnej správy ADB so sídlom v Manile poskytla v roku 2015 finančnú pomoc v celkovej výške 27,17 miliardy USD (24,12 miliardy eur), najviac vo svojej histórii. V tejto sume sú zahrnuté úvery a záruky v hodnote 16,29 miliardy USD, 141 miliónov USD na technickú pomoc a 10,74 miliardy USD na spolufinancovanie projektov.
A zároveň, vyplatené sumy, ktoré sú kľúčovým ukazovateľom zlepšenia efektívnosti finančnej pomoci, dosiahli v roku 2015 tiež nový rekord 12,22 miliardy USD.
„Náš rekordný výkon v roku 2015 odráža rastúci dopyt v Ázii a v Tichomorí po rozvojovej pomoci od ADB,“ uviedol Takehiko Nakao, prezident banky. Pripomenul na záver, že slabé investície sú brzdou hospodárskeho rastu a boja proti chudobe v regióne.

Súvisiace články

Aktuálne správy