Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa v apríli takmer nezmenilo

Tempo rastu aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa tento mesiac takmer nezmenilo. To signalizuje, že masové stimuly Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu ekonomiky sa zatiaľ nepremietli do jej zrýchlenia. Vyplýva to z predbežných výsledkov spoločnosti Markit, ktorý dnes zverejnila agentúra Bloomberg.
Podľa rýchleho odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v apríli mierne klesol na 53 bodov z 53,1 bodu v marci. Hodnota indexu dosiahla najnižšiu úroveň za dva mesiace, ale udržala sa nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu.
Markit zverejnila tieto výsledky len deň po tom, ako prezident ECB Mario Draghi vyhlásil, že marcové stimuly banky na podporu hospodárstva eurozóny fungujú, ale ľudia si musia ešte počkať, kým ich pocítia.
“Hospodárstvo eurozóny uviazlo vo vybehaných koľajniciach pomalého rastu,“ skonštatoval hlavný ekonóm Markit Chris Williamson, podľa ktorého fakt, že očakávania podnikateľov sa po marcových agresívnych stimuloch ECB výraznejšie nezvýšili, je veľkým sklamaním. Naznačuje to, že ekonomika regiónu v najbližších mesiacoch nezrýchli a udrží si len mierne tempo rastu.
Prieskum tiež ukázal, že PMI výrobného sektora eurozóny sa v apríli znížil na 51,5 bodu z marcových 51,6 bodu, zatiaľ čo PMI dominantného sektora služieb (ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne) mierne vzrástol na 53,2 bodu z 53,1 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Oba indexy sa pohybujú nad kritickou hranicou 50 bodov.
Čo sa týka jednotlivých ekonomík menového bloku, Francúzsko, druhé najväčšie hospodárstvo eurozóny, zaznamenalo v apríli rast aktivity v súkromnom sektore, prvýkrát za tri mesiace. Jeho kombinovaný PMI sa zvýšil na 50,5 bodu z marcových 50 bodov. No zároveň PMI Nemecka, najväčšej ekonomiky v Európe, klesol na 53,8 bodu z 54 bodov v marci a dosiahol tak najnižšiu úroveň za 9 mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy