Fanúšikovia striebra tlieskajú: Konečne sa kov prebúdza z kómy

, bloomberg;reuters;CNBC Foto: SITA/AP

Trvalo to takmer päť rokov! Bolo to v apríli 2011, cena striebra vtedy atakovala 31 ročný vrchol, 48,44 dolára za uncu. Tento mesiac majú investori, ktorí msriebru neprestali veriť, dôvod na radosť. Komodita raketovo rastie o 13 percent.

Striebru pomohol slabší dolár, optimizmu spojený s čínskou ekonomikou, nízke úrokové sadzby, ale aj rastúci počet býčích stávok investorov. Nemalý podiel na úspechu má aj zníženie produkcie.

Striebro sa v prirodzenej podobe vyskytuje v rudách medi, olova alebo zlata. Práve charakter prímesi bol v poslednom desaťročí komoditného boomu pre striebro hlavným problémom. Nárast ťažby viac cenených kovov, ktoré ako vedľajší produkt prinášajú aj striebro, producentom dopomohol k väčšiemu množstvu tohto drahého kovu, než v skutočnosti plánovali. Tým že bola ponuka na trhu vyššia sa ceny striebra dostali pod značný tlak. Dnes sa situácia pre komodity ani zďaleka nejaví tak ružovo a produkcia striebra by v tomto roku mohla klesnúť o 5 percent. Do roku 2019 by mala aj naďalej padať. Produkcia strieborných baní by tento rok mala klesnúť prvýkrát od roku 2002.

Drahý kov si tento týždeň pripísal najväčšie zisky za posledných desať mesiacov a vstúpil na býčí trh. Cena striebra sa odviazala a letí hore. Atakuje 11 mesačné maximá. Spotová cena drahého kovu vzrástla až na 17,24 dolára za uncu, čo predstavuje najvyššiu cenu od mája 2015. Podľa analytikov má potenciál preraziť až k cene 18,46 dolára za uncu.

V burzovo obchodovaných fondoch krytých striebrom sa blíži najvyšším úrovniam od roku 2014. Investori v nich držia od začiatku roka o takmer 6 percent drahého kovu viac. Delia ich len 2 percentá od rekordných 20182,2 ton z októbra 2014. Podľa informácií Komisie pre obchodovanie s komoditnými futures, investori navýšili počas minulého týždňa svoje čisté dlhé pozície tipujúce na rast ceny o 30 percent. Striebro dnes z fundamentálneho ani technického pohľadu rozhodne nie je kandidátom pre stávku na pokles.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy