Mzdy v Poľsku v marci medziročne stúpli o 3,3 %

Priemerná mzda v podnikateľskom sektore krajiny marci dosiahla úroveň 4 352 zlotých.

Hrubá priemerná mesačná mzda v Poľsku v podnikateľskom sektore v marci oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka posilnila o 3,3 % na 4 352 zlotých (PLN). Informoval o tom v pondelok štatistický úrad krajiny. Medziročný rast tak bol trochu miernejší, ako očakávali analytici, ktorí predpovedali, že bude na úrovni 3,4 %. V porovnaní s februárom sa marcová priemerná mzda v poľských súkromných firmách zvýšila o 5,2 %.

Zamestnanosť v poľskom podnikateľskom sektore sa v marci medziročne zväčšila o 2,7 %. Tento vývoj prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuter, ktorí predpokladali, že sa zvýši o 2,5 %. V porovnaní s februárom sa počet ľudí pracujúcich v podnikateľskom sektore krajiny zväčšil o 0,3 % na 5,73

Registrovaná miera nezamestnanosti v Poľsku v marci klesla na 10 % z februárových 10,3 %, čiže sa dostala najnižšie za 25 rokov. Počet voľných pracovných miest nahlásených úradom práce sa v marci medzimesačne zvýšil o 6,5 %. V záverečnom kvartáli minulého roka sa poľská ekonomika zväčšila o 3,9 % a ekonómovia predpovedajú, že v tomto roku posilní o 3,6 %.

(1 EUR = 4,3059 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy