Švajčiari neveria vlastným očiam: Potlač novej bankovky je sfušovaná!

, 20min.ch

Sú len týždeň na trhu, ale už sa odhalili prvé vážne nedostatky. Nová 50 frankovka má skutočný problém, jej potlač sa dá zmazať. Najmä ak si nasliníte prst.

Nové 50 frankovky sa do obehu pustili po komplexných predovšetkým bezpečnostných testoch. Ale po niekoľkých dňoch v peňaženke už vyzerá bankovka na určitých miestach ako vypratá. Farba vyprašivie. Najmä nápis "Cinquante Francs" a "Cinquanta Franchi" sa stráca z plastového pásika. To isté platí aj o rube bankovky, v grafike zemegule. Celý proces sa urýchli, ak sa bankovka dostane do kontaktu s vodou, alebo potom.

Zvlášť nepríjemné pre ňu je, ak ju zložíte pozdĺžne. Poškodí sa tým jej 1,5 centimetra široká plastovú páska. Je to jeden z 15 prvkov ochrany, v tejto oblasti patrí nová bankovka, podľa slov Švajčiarskej centrálnej banky, k lídrom na trhu. Nová päťdesiatka je aj menšia ako jej predchodca, čo bol dôvod, prečo sa museli upravovať bankomaty.

Pokiaľ ide o stratu potlače, SNB ubezpečuje, že nové série v obehu už takýmto nedostatkom netrpia. Ako dôvod centrálna banka uviedla, že potlač je komplikovaná, pretože sa využíva špeciálny trojvrstvový bezpečnostný komopozit Durasafe, čo je špeciálny materiál vyvinutý SNB.

SNB sa obhajuje, že bankovku komplexne testovali a šúchanie nápisu prstom, či jeho zoškriabanie, nepatrí ku korektnému zaobchádzaniu, hraničí to s vandalizmom. "Hodnota bankovky ale zostáva nezmenená aj napriek poškodeniu."

 

Súvisiace články

Aktuálne správy