UBS: Európa je prebankovaná, slabí musia z kola von!

, CNBC Foto: SITA/AP; YT/WSJ

Konsolidácia v európskom bankovom sektore je nevyhnutná, myslí si Axel Weber predseda UBS Group AG. A to aj napriek snahám vlád podporiť niektorých menších a slabších hráčov v odvetví.

"Najmenej ziskové banky, budú podľa môjho názoru v Európe čeliť výzve kontroly ich ziskovosti, takže si myslím, že konsolidácia na európskom trhu prebehne, a to aj napriek všetkým pokusom jej zabrániť, prostredníctvom niektorých národných riešení,“ povedal Weber pre televíziu CNBC.

Európsky bankový akciový trh sa od začiatku roka prepadá kvôli obavám, že uvoľnená menová politika poškodzuje jeho u ziskovosť. Menší hráči ale boj nevzdávajú. "Európa je prebankovaná, preto sa dá očakávať zánik niektorých slabých hráčov na trhu, a potom by ich klienti v podstate prešli do iných bánk, tých silnejších," povedal Weber pre CNBC na jarnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu vo Washingtone. "Dnes je nasadených množstvo záchranných programov, ktoré majú tomuto scenáru zabrániť, banky už pravdepodobne nebudú zverejňovať svoje insolvenčné problémy, ale ich slabá ziskovosť povedie k odchodu niektorých nerentabilných, či menej ziskových z trhu,“ dodal s tým, že nová regulácia komplikuje prevzatie menších rivalov veľkými bankami.  

Argumentuje tým, že silnejší hráči by mali byť schopní prevziať slabších konkurentov a integrovať ich do svojich vlastných firiem. Poskytlo by im to väčší klientsku základňu, možnosť vytvárať nákladové synergie a vytvoriť väčšiu ziskovosť. "V tomto zmysle musí ísť Európa ďalej a bankový sektor potrebuje konsolidáciu,“ vyhlásil Weber.

Zmeny potrebné na stabilizáciu európskej ekonomiky idú ďaleko nad rámec bankového sektora. Weber poukázal na potrebu, aby všetky európske krajiny prijali štrukturálne reformy. V súčasnosti je totiž podľa neho Európa príliš zameraná na ultra-uvoľnenú menovú politiku. "Všetci vieme, že štrukturálne reformy majú dlhodobé výhody, ale náklady sú v krátkodobom horizonte vysoké. Takže to čo potrebujeme urobiť , je, že sa pustíme cestou štrukturálnych reforiem, ale len do tej miery, aby mali krátkodobý vplyv. Musíme sa preniesť cez obranné efekty, ktoré nám núka čoraz expanzívnejšia fiškálna a menová politika," uzavrel Weber.

Súvisiace články

Aktuálne správy