Grexit, Brexit, Amexit: Séria udalostí, ktoré by nás mohli vydesiť

, swissquote Foto: SITA/AP

Analytici švajčiarskej banky Swissquote upozorňujú na najhorúcejšie problémy dneška. Okrem Brexitu, stroskotania rokovaní medzi trojkou a Gréckom o dlhu a slabých výsledkov Číny, vidia ešte jedno veľké riziko. Hovoria o Amexite, teda sérii udalostí, ku ktorým môže pravdepodobne dôjsť.

Sme presvedčení, že sme pochopili nový výhľad politiky Fedu a máme pravdu, keď predpokladáme, že v roku 2016 sa nebude tak často pristupovať k zvýšeniu sadzieb. Myslíme si, že zdravý americký domáci rast nedokáže vyrovnať deflačné tlaky a neistoty spojené s medzinárodným výhľadom. Podľa tohto scenára očakávame jediné zvýšenie sadzieb o 25 zb v decembri. Ale aj opatrný Fed dal jasne najavo, že jeho smerovanie sa bude odvíjať od výsledkov, píšu analytici banky.

Objavujú sa signály stabilizácie, či oživenia čínskych hospodárskych výsledkov a potenciálna možnosť dohody o ťažbe ropy, čo by malo ovplyvniť celkovú situáciu. Takže čo sa stane, ak sa načasovanie ďalšieho zvýšenia sadzieb na júnovom zasadnutí Fedu presvedčivo presmeruje? "Obávame sa, že by to mohlo mať desivé následky."

Ak sa future kontrakty na fondy Fedu zvýšia zo súčasných 20 % nad 70 %, trh zrejme čaká ďalší dlhý "záchvat hnevu". "Reakcia na vyššej americkej sadzby by sa mohla prejaviť odlivom kapitálu smerom k bezpečným aktívam a výpredajom globálnych akcií. Korekcia akcií by priniesla republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi povesť proroka, stačí ak si spomenieme na jeho amatérsky znejúce volanie po bubline a recesii. Dianie by potom podporila akciová korekcia Fedu. Donald J. Trump by zrejme získal významný politický kapitál, ktorý by zúročil na júlovom republikánskom zjazde."

Podľa sľubov prednášaných v kampani je Trumpovým cieľom nanovo vymedziť takmer každé sociálne, politické a ekonomické spojenectvo, ktoré si Amerika vytvorila doma aj v zahraničí. Trhy by potom museli vstrebať americký odchod z medzinárodnej scény. To je situácia, ktorej hovoríme Amexit.

Súvisiace články

Aktuálne správy