Slovensko-ukrajinské fórum 2016 má podporiť ekonomickú spoluprácu

Na rozvoj ekonomickej spolupráce je zamerané Slovensko-ukrajinské fórum SUF 2016, ktoré sa uskutoční v dňoch 26. až 28. apríla v Košiciach. Cieľom je vytvorenie platformy podporujúcej podnikanie medzi oboma krajinami.
Nosnými témami podujatia v priestoroch Kulturparku budú priemyselné parky, energetika, budúcnosť slovensko-ukrajinských vzťahov, príležitosti pre obchodovanie a dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou (DCFTA). Očakáva sa aj účasť ministrov hospodárstva oboch krajín, otázkou však je kreovanie novej ukrajinskej vlády.
V záverečný deň budú prebiehať dvojstranné rokovania tzv. B2B medzi obchodnými partnermi z oboch krajín. „Očakávame zastúpenie z oblasti strojárenstva, energetiky, služieb, cestovného ruchu či stavebníctva. Verím, že každý si tu nájde svojho partnera, pretože je veľký záujem zo strany ukrajinských podnikateľov, najmä o presídlenie ich filiálok do eurozóny,“ uviedla riaditeľka Košickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Agnesa Klimová.
K organizátorom patria Americká obchodná komora v SR (AmCham), SOPK a Slovensko-ukrajinská obchodná komora. Fórum bude súčasťou Dní Ukrajiny, ktoré sa v Košiciach uskutočnia od 19. do 28. apríla.
„Možno málokto vie, že my už aj konkrétnych investorov z Ukrajiny máme, sú to dvaja investori z oblasti IT, ktorá je u nás taká najperspektívnejšia, a sú rozpracované ďalšie projekty v oblasti strojárenskej výroby,“ konštatoval primátor Košíc Richard Raši.

Súvisiace články

Aktuálne správy