J&T vidí potenciál letoviska Sunčani Hvar, kupuje 16 % podiel od Orco Property Group

, ČTK Foto: suncanihvar.com

Česko-luxemburská developerská spoločnosť Orco Property Group spadajúce pod realitné impérium CPI Radovana Vítka sa po 11 rokoch sťahuje z chorvátskeho trhu. Za zhruba 220 miliónov korún (asi 8,14 milióna eur) predala takmer šestnásťpercentný podiel v chorvátskom turistickom letovisku Sunčana Hvar, uviedli to štvrtkové Hospodářské noviny s odkazom na chorvátske médiá.

Kupcom, ktorý si vďaka transakcii navýši svoj podiel v rezorte v atraktívnej prímorskej lokalite na 62 percent, je podľa denníka Prime Tourist Resorts, dcérska spoločnosť česko-slovenské investičnej skupiny J&T.

Najväčší vlastník nákupných centier a prevádzkovateľ hotelov v Česku sa teraz chce sústrediť na znižovanie svojho dlhu, vysvetľuje denník odchod spoločnosti z Chorvátska. Nedávno predala aj svoj projekt v Poľsku.

Orco už pred dvoma rokmi predalo 25 % podiel v luxusnom hotelovom rezorte, ktorý leží na populárnom ostrove Hvar, za symbolické jedno euro práve skupine J&T. Orco pritom do premeny hotelového komplexu investovalo už asi 65 miliónov eur. Kvôli problémovému projektu viedlo aj medzinárodná arbitráž.

Spoločnosť Orco vznikla v roku 1991 a je investorom, developerom a správcom nehnuteľností v oblasti realít a hotelierstva v strednej Európe. V prvých troch štvrťrokoch minulého roka hospodárila s čistou stratou 20,8 milióna eur. Celkové tržby podniku sa prepadli na necelých desať miliónov eur z takmer 85 miliónov eur pred rokom.

Zatiaľ čo Orco sa z Chorvátska sťahuje, skupina J&T do budúcna plánuje svoj vplyv v letovisku Sunčani Hvar ešte navýšiť. Balík zhruba 32 percent akcií vlastní chorvátsky štát a tamojšia vláda chce svoj podiel predať. J&T už podľa chorvátskej tlače oznámila, že o tento podiel má záujem. Podľa odhadov bude vláda žiadať okolo sto miliónov kún (13,3 milióna eur).

Ako píšu Hospodářské noviny, niekoľko mesiacov sa zaujíma skupina J&T aj o chorvátsku spoločnosť Adris Grupa, ktorá podniká predovšetkým v cestovnom ruchu. údajne chcela nepriateľsky prevziať, čo sa ale zatiaľ nepodarilo. Na konci marca však ovládla najstarší chorvátsky denník Novi list, ktorý vychádza od roku 1900. Okrem tohto zadlženého denníka získala aj regionálne noviny Glas Istre a Zadarski list za údajných 38 miliónov kún, teda asi 5,1 milióna eur.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy