Slovenské plynovody pôjdu na burzu, kontrolu nad infraštruktúrou si ale chce Křetínský s Tkáčom ponechať

, Bloomberg;ČTK;HN;Reuters Foto: SITA;EPH

Časť majetku chce EPH predať na londýnskej a pražskej burze, aj vo verejne obchodovanej spoločnosti si ponechá majoritu. Rokovať by sa malo o minoritný podiel v dcérskej spoločnosti EP Infrastructure (EPIF), do ktorej EPH patriaci miliardárom Danielu Křetínskému a Patrikovi Tkáčovi vyčlenil svoje infraštruktúrne projekty.

Na burzu pôjde zhruba pätnásť percent akcií EPIF. Kým v Prahe sa bude obchodovať s akciami, investori v Londýne budú môcť kúpiť iba certifikáty GDR, čo sú cenné papiere, s ktorými nie je spojené hlasovacie právo. Podľa českých HN použije EPH peniaze z transakcie na výkup vlastných akcií. Tieto akcie doteraz drží cyperská spoločnosť Biquest Ltd, ktorú kontroluje skupina J&T. Podľa dostupných údajov patrí Biquestu tretina v EPH.

Spoločnosť EPIF poskytuje infraštruktúrne služby v energetike, a to v preprave plynu, distribúciu plynu a elektriny, v teplárenstve a v oblasti skladovania plynu. Skupina pôsobí hlavne na Slovensku a v Česku. Minulý rok dosiahli tržby EP Infrastructure 1,7 miliardy eur a čistý zisk 623 miliónov eur. Výška dlhov pripadajúcich na EPIF dosiahla sumu 1,6 miliardy eur.

Súčasťou skupiny EPIF je napríklad spoločnosť Eustream pôsobiaca ako jediný prevádzkovateľ prepravnej plynárenskej sústavy v Slovenskom republike. Z českých aktív spadá do EPIF teplárenstvo vrátane najväčšieho zdroja EPH Elektrárne Opatovice. V Česku je EPH najväčším dodávateľom tepla vôbec.

Spoločnosť ale nedáva záruku, že bude rozdeľovať akékoľvek dividendy. Podľa pravidiel, ktorých sa chce držať, má v úmysle rozdeliť tento rok na dividendách za minulý rok zhruba 365 miliónov eur, v nasledujúcich rokoch do roku 2020 plánuje 3 % rast dividend na akciu ročne. Dividendy tak poputujú k trom akcionárom holdingu, a to Danielovi Křetínskému, Patrikovi Tkáč a private equity štruktúram ostatných akcionárov J​​&T. "Ako zakladateľ EPIF si kladiem za cieľ zabezpečiť atraktívne a udržateľné výplaty dividend pre všetkých našich akcionárov na základe vysoko kvalitných aktív a rastúcich ekonomík v regióne," uviedol Křetínský v utorok ráno zverejnenom oznámení pre investorov.

Křetínský o plánovanom vyčlenení majetku ako je Eustream hovoril už dávnejšie, vo februári to potvrdil aj týždenník Trend. Vtedy hovoril o tom, že tridsaťpercentný podiel ponúkne buď investorovi, alebo ho upíše na burze.

Predaj časti firmy prostredníctvom burzy je súčasťou zámeru získať financie pre ďalší rozvoj. Vzhľadom k veľkému investičnému apetítu totiž zadlženie masívne expandujúcej firmy vzrástlo, podľa zdrojov agentúry Reuters EPH kúpi hnedouhoľné elektrárne a bane švédskeho Vattenfallu vo východnom Nemecku. Oznámenie o podpísaní kontraktu môže byť zverejnené už v nasledujúcich dňoch. Získanie ďalších finančných prostriedkov prostredníctvom dlhopisov, ktorých hodnota klesla, sa tým pádom pre holding predražilo. S primárnou emisiou budú holdingu pomáhať Citigroup, JPMorgan, Société Générale a UniCredit, hlavným manažérom emisie bude Wood & Co.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy